Ugrás a cikkhez
Reklám

Németországban tartóztatták le a német hatóságok Nagybánya korrupció miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélt polgármesterét, Catalin Cherechest, aki pénteken külföldre szökött - közölte kedden este a román rendőrség tájékoztatása alapján az Agerpres hírügynökség.A fénykép az elfogás után készült (forrás: g4media.ro)

A német rendőrök kedden a bajorországi Augsburg városában fogták el és tartóztatták le az erdélyi város elöljáróját, aki ellen szombaton nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a román rendőrség - áll az országos rendőrfőkapitányság Agerpres által idézett tájékoztatásában.

Mint írták, német, magyar, osztrák és olasz kollégáikkal együttműködve próbálták felderíteni a román politikus hollétét, akit a külföldi partnerek találtak meg és tartóztattak le.

Catalin Chereches pénteken a Pete-Csengersima határátkelőn egy rokona útlevelével szökött Magyarországra a román hatóságok elől, mielőtt aznap a Kolozsvári Táblabíróság többrendbeli csúszópénz elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A nagybányai politikus szökése miatt Catalin Predoiu belügyminiszter vasárnap leváltotta Victor Stefan Ivascu rendőrfőbiztost, a határrendőrség parancsnokát és három helyettese közül kettőt. Emellett elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálatot folytasson a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a petei határátkelőnél, megállapítandó, hogy milyen mulasztások következtében távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló polgármester, "ideiglenesen meghiúsítva büntetőjogi felelősségre vonását". A Cherechest szállító taxit ellenőrző határrendész ellen fegyelmi eljárás indult.

Alina Gorghiu román igazságügyi miniszter bejelentése szerint szökése miatt tovább súlyosbodhat Chereches büntetése. A román képviselőház hétfőn elfogadta azt a törvényt, miszerint 6 hónaptól 3 évig terjedő időtartammal növelhető azon jogerősen elítélt személyek börtönbüntetése, akik megszöknek a szabadságvesztés végrehajtása elől. A jogszabály kihirdetése után lép hatályba.

A több román pártot is megjárt, magyarellenes megnyilvánulásairól is ismert Catalin Chereches 2011 óta Nagybánya polgármestere. A 2016-os romániai önkormányzati választáson a DNA vádemelése ellenére a nagybányaiak 70 százaléka rá szavazott. Rendőri kísérettel vitték a szamosújvári börtönből a nagybányai önkormányzat alakuló ülésére, hogy letegye a polgármesteri esküt. 2020-ban újabb polgármesteri mandátumot szerzett.

(MTI)

Kapcsolódó: "Megerőszakolom az anyádat!" - Román parlamenti vitakultúra

Korábban írtuk:
- Korruptságáért elítélt magyargyűlölő oláh polgármester menekült át a gúnyhatáron
- Nagybánya oláh polgármestere: mi az, hogy kürtőskalács?! Azonnal kitenni a román zászlót!
- Nagybánya: meghívták a 15-i ünnepségre az oláh városvezetőt - a magyar iskola bezárását pedzegette beszédében
Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából