A Fülöp-szigetek szombaton szemére vetette Kínának, hogy "úszó bójasorokat" helyez el illegálisan a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású részein, ellehetetlenítve ezzel a Fülöp-szigeteki halászok munkáját, veszélybe sodorva megélhetésüket.

A Fülöp-szigeteki parti őrség és az ország halászati ügynöksége elítélte a kínai lépést. A parti őrség szóvivője, Jay Tarriela az X közösségi platformon közölte: a Scarborough-korallzátony közelében elhelyezett bójasorok miatt a Fülöp-szigeteki halászok nem tudnak eljutni a zátonyhoz.

Tarriela szerint a mintegy 300 méter hosszú akadályt pénteken fedezték fel a zátony közelében, Bajo de Masinlocnál.

Kína manilai nagykövetsége a bírálatot egyelőre nem kommentálta.

RAKAMAN 🇵🇭⚠️🇨🇳:

China telah memasang penghadang terapung di bahagian tenggara Beting Bajo de Masinloc (Scarborough Shoal), ia dilakukan untuk menghalang bot nelayan Filipina daripada memasuki beting itu sekali gus menjejaskan aktiviti nelayan. pic.twitter.com/2IR0NJNkT0

— Lensa Geopolitika (@LGeopolitika) September 24, 2023

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tengert gyakorlatilag teljes egészében a magáénak tekinti, ennek érdekében több mesterséges szigetet is épített a vitatott területen, és katonai támaszpontokat épített ki rajtuk. Peking követeléseit a Fülöp-szigetek mellett a többi között Vietnám és Malajzia is vitatja.

Kína 2012-ben szerezte meg az ellenőrzést a régió leggazdagabb halászati övezetének számító Scarborough-korallzátony fölött, de a pekingi vezetés és az akkori Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte hivatali idejében a két ország közötti javuló kapcsolatok jegyében visszaengedte a Fülöp-szigeteki halászokat a zátony közelébe.

Manila és Peking azonban eltávolodott egymástól ifjabb Ferdinand Marcos, 2022-ben megválasztott Fülöp-szigeteki elnök hivatalba lépése óta, a zátony körüli halászat pedig ismét ellehetetlenült.

(MTI)