Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon a sajtó képviselőivel beszélgetve régi, gyermekkori barátaira hivatkozva kijelentette: „Zelenszkij nem zsidó, ő a zsidóság szégyene, s mindez nem vicc és nem irónia”. Nem sokkal az orosz elnök megnyilatkozása után megszólalt Ukrajna izraeli nagykövete: ha az izraeli kormány nem ítéli el erélyesen Putyin antiszemita szavait, Zelenszkij elnök felesége elhalaszthatja vagy végleg le is mondhatja tervezett izraeli látogatását – írja a Jedi’ot Áháronot.



Vlagyimir Putyin a Szentpétervári Gazdasági Fórumon (fotó: Reuters)

Úgy látszik, az ukrán ellentámadás után sem állhat olyan rosszul az orosz hadsereg szénája, amire az is enged következtetni, hogy Vlagyimir Putyin a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon kétségbe vonta Vologyimir Zelenszkij zsidó mivoltát. Pontosabban, az orosz elnök azt mondta, hogy „Zelenszkij nem zsidó, ő a zsidó nép szégyene”. Putyin valószínűleg nem jártas a zsidóság vallástörvény (háláhá) szerinti meghatározásában, mert „gyermekkori zsidó barátaira” hivatkozva tette a Zelenszkij zsidóságára vonatkozó kijelentését: „igen sok gyermekkori zsidó barátom hiszi azt, hogy Vologyimir Zelenszkij nem zsidó, s azt mondják róla, hogy ő a zsidó nép szégyene. S ez nem vicc és nem irónia” - mondta Putyin néhány órával ezelőtt Szentpéterváron.

Jevgen Kornyicsuk, Ukrajna izraeli nagykövetének zsidó mivoltát az orosz elnök nem cáfolta, de a szintén zsidó diplomata szinte azonnal reagált Putyin szentpétervári megnyilatkozására:

Úgy gondolom, hogy ez a megnyilatkozás a KGB stílusában megejtett egyértelmű provokáció és aljas propaganda. Putyin kijelentését annak tudatában kell minősíteni, hogy megpróbálta megzavarni az izraeli-ukrán kapcsolatokat még Zelenszkij elnök feleségének (aki valóban nem zsidó – H. J.) izraeli látogatása előtt. S ezen kívül mindezt szándékosan a sábbát (szombat) beállta előtt tette. Elvárjuk az izraeli kormánytól, hogy erélyesen ítélje el Putyin szavait, mert ha nem ezt teszi, Zelenszkij elnök felesége elhalaszthatja vagy végleg le is mondhatja az izraeli látogatását.



Jevgen Kornyicsuk nagykövet (fotó: Ukrajna Izraeli Nagykövetsége)

Ukrajna izraeli nagykövete a Jedi’ot Áháronot című újságnak nyilatkozva a fentieket kiegészítve hozzátette:

Zelenszkij elnök személyes sértésnek tekinti Putyin szavait. Az orosz elnök megnyilatkozása antiszemita és a zsidó nép ellen irányult. Hiszem, hogy az izraeli népnek büszkének kell lenni Ukrajna zsidó származású elnökére, aki bátran és elszántan védelmezi a hazáját. Amikor Putyin támadja Zelenszkijt, a zsidó népet támadja. Mi a barikád azonos oldalán harcolunk.

H. J. – Kuruc.info