Ugrás a cikkhez
Reklám

Tömeges áramkimaradások kezdődtek szerdán Moldovában az ukrajnai energiahálózatban keletkezett károk miatt - közölte Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és regionális fejlesztési miniszter.

"Az ukrajnai energiarendszer helyzete miatt az utóbbi órában tömeges áramkimaradások kezdődtek országszerte. A Moldelectrica dolgozik az áramszolgáltatás helyreállításán" - írta Andrei Spinu Telegram-csatornáján.

A Moldelectrica állami áramszolgáltató megerősítette a hírt. Korábban a kormány utasítására titkosították a cég honlapján szereplő adatokat.

A Dnyeszter melléki oroszbarát szakadár területen szerdán teljesen megszakadt az áramszolgáltatás - jelentette a moszkvai székhelyű TSZV televízió. A jelentés szerint egy sor településen - így Ribnitától Dnestrovscig, valamint Parcaniban és Tiraspolban - nincsen áram.

A moldovai elektromos hálózat a szovjet idők óta összeköttetésben van az ukrajnai és Dnyeszter melléki hálózatokkal. Ez utóbbi területen található Moldova legnagyobb erőműve, a Cuciurgan erőmű. Áramkimaradás, illetve az automatika meghibásodása esetén a balesetek elkerülése érdekében leáll az áramszolgáltatás.

Az ukrajnai energetikai létesítmények elleni orosz támadások következtében Moldovában történt áramkimaradások miatt a moldovai külügyminisztériumba kérették Oleg Vasznyecov orosz nagykövetet.

"Nicu Popescu külügyminiszter sürgősséggel bekérette a Moldovába akkreditált orosz nagykövetet, hogy határozott tiltakozását fejezze ki az ukrajnai polgári infrastruktúrák elleni támadások miatt, amelyek következtében áramkimaradások történtek (Moldovában)"- olvasható a chisinaui külügyminisztériumnak a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleményében.

A tárca szerint a brutális orosz tüzérségi támadások drámai következményekkel járnak Moldovára nézve.

A külügyminisztérium egyúttal "sürgős utasításokat" küldött a moldovai diplomáciai képviseleteknek, hogy "tájékoztassák a partnereket a helyzet súlyos hatásáról".

"Oroszország sötétbe borította Moldovát" - írta Facebook-oldalán Maia Sandu moldovai elnök, aki közölte, hogy minden állami intézmény az áramszolgáltatás helyreállításán dolgozik.

Helyi médiajelentések szerint szerda délutánra a fővárosban és más városokban részlegesen helyreállt az áramszolgáltatás, vidéken viszont még mindig nem.

Az orosz erők szerdán ismét energetikai létesítményeket támadtak több ukrajnai régióban.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából