Ugrás a cikkhez
Reklám

A Fehér Házban 2021 októberében már világosan tudták, hogy Oroszország nagyszabású offenzívát indít Ukrajna ellen. Erről a Washington Post írt a Fehér Házban és a NATO-ban lévő forrásaira támaszkodva – írja az Unian hírügynökség.

A cikk szerint 2021 októberében az amerikai elnök megbeszélést tartott a katonai és hírszerzési tisztekkel, akik elemzésük alapján meggyőzték Bident arról, hogy a Kreml háborúra készül.

Putyin tervei ambiciózusak voltak: az orosz elnök villámháborúban akarta elfoglalni Ukrajna nagy részét. Az Egyesült Államok megértette, hogy sürgősen fel kell készíteni Ukrajnát a háborúra. Ősszel a Fehér Ház elkezdte keresni a módját annak, hogyan lehetne növelni az ország védelmi képességét. (Persze, ősszel, miközben már sok éve zajlott az ország felfegyverzése... - a szerk.)

Biden az októberi titkos találkozó után két döntést hozott: figyelmeztette Moszkvát a háború következményeire, és tájékoztatta Kijevet és a szövetségeseket a fenyegető veszélyről.

A Washington Post úgy értesült, hogy 2022. január 12-én a CIA igazgatója, William Burns Kijevbe utazott, hogy figyelmeztesse Volodimir Zelenszkijt az orosz tervekre. Az ukrajnai elnök állítólag akkor értesült arról, hogy a Kreml villámháborúra készül Ukrajna ellen.

(Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából