Ugrás a cikkhez
Reklám

Az utóbbi évek bevándorlási hulláma fellendítette a belga nemzetgazdaságot, és hozzájárult az államháztartási hiány enyhítéséhez - írta a Brusselstimes című brüsszeli hírportál pénteken a belga nemzeti bank (NBB) frissen közzétett tanulmányára hivatkozva.




A közlések szerint az NBB a társadalombiztosítási adatok alapján készítette el hatásvizsgálatát, és az elemzők azt a következtetést vonták le abból, hogy a migránsok érkezése az elmúlt öt évben 3,5 százalékkal megnövelte Belgium hazai össztermékét (GDP).

A tanulmány azt is állította, hogy az európai uniós és az unión kívülről érkezett lakosok közötti GDP-hozzájárulás különbsége nagyon csekély, nem több fél százaléknál.

"A kutatás nem talált bizonyítékot annak a sokszor ismételt állításnak az alátámasztására, amely szerint a bevándorlás negatívan befolyásolja a Belgiumban születettek munkaerőpiaci lehetőségeit" - írta a hírportál.

Az NBB jelentésében az is olvasható, hogy az utóbbi években érkezett bevándorlók többnyire fiatalok, így letelepedésük "átlag alatti terheket" ró az államkincstárra.

A tanulmány készítői megjegyezték viszont, hogy Belgium az egyik "legrosszabbul teljesítő" uniós ország a bevándorlók munkaerőpiaci integrációját tekintve. Tavalyi statisztikák szerint az országban pár éve letelepedett migránsoknak csak a 61 százaléka szerzett munkát, azonban ehhez a "képzettségbeli különbségeik", a belga munkaerőpiac "merevsége" és a "diszkrimináció" is hozzájárult.

Az NBB-t 2018-ban kérte fel a jelentés megírására Johan Van Overveldt, az akkori belga kormány pénzügyminisztere. A flamand konzervatív Új Flamand Szövetség politikusa azért rendelte el a hatásvizsgálat készítését, hogy "valós tényeken alapuló vitát tudjanak folytani az országba irányuló bevándorlásról". Van Overveldtnek és pártjának célja az volt, hogy a tanulmányt időben elkészítsék a 2019-es választásra, de a bank "módszertani kifogásokat" vetett fel a kutatás véglegesítésével kapcsolatban.

A héten publikált jelentést "hibásnak és kiábrándítónak" nevezte Theo Francken menekültügyért és migrációért felelős volt államtitkár, aki szintén az Új Flamand Szövetség tagja.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából