Ugrás a cikkhez
Reklám

A nagy hatalmú iraki síita milíciák hívei felgyújtották szombaton a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) Bagdad központjában álló székházát, miután egy volt kurd miniszter bírálta a síita milíciák ernyőszervezetét.

Az iráni támogatású milíciákat tömörítő Népi Mozgósítási Erők (al-Hasd as-Saabi) hívei szemtanúk szerint több tucatnyian összeverődve intéztek támadást a KDP székháza ellen, és felgyújtották az épület egyes részeit.

Az atrocitás nem sokkal azután történt, hogy Hosjar Zebari korábbi külügyminiszter, a KDP tagja "alapvető feladatnak" nevezte, hogy az iraki főváros kormányhivatalainak és a diplomáciai képviseleteknek helyet adó, úgynevezett Zöld Zónát megtisztítsák a Hasd as-Saabi erőitől.
Az elmúlt hónapokban a Zöld Zónát újra és újra rakétatámadások érték, és e támadások elkövetéséért rendre az Irán-barát milíciákat tették felelőssé. A szombati zavargás résztvevői Zebari ellenes jelszavakat skandáltak.

Necsirvan Barzáni, a félautonóm iraki Kurdisztán elnöke nyilatkozatban ítélte el a cselekményt. "Ez a támadás a békés egymás mellett élést fenyegeti, és az ország társadalmi és politikai összhangjának kisiklatását célozza" - hangsúlyozta.

Maszrúr Barzáni, a kurdisztáni régió miniszterelnöke Twitter-bejegyzésben ítélte el a KDP székházának feldúlását. Hozzátette, hogy az incidens miatt kapcsolatba lépett Musztafa al-Kádimi iraki kormányfővel, akitől az ügy azonnali kivizsgálását és az elkövetők felelősségre vonását követelte.

Kádimi, aki egyben az iraki fegyveres erők főparancsnoka, maga is elítélte a támadást, és sürgősséggel összehívta a kormány nemzetbiztonsági tanácsát. A testület vizsgálatot kezdeményezett az incidens részleteinek feltárására, és elrendelte a kurd intézmények védelmének megerősítését. Emellett utasítást adott a támadás résztvevőinek felkutatására, bár a biztonsági erők addigra elfogtak már 15 embert az elkövetők közül.

A Hasd as-Saabi fegyveres erői kulcsszerepet játszottak az Iszlám Állam terrorszervezet által elfoglalt iraki területek felszabadításáért vívott, az Egyesült Államok által támogatott harcokban. Részük volt ugyanakkor a tavaly októberben kezdődött, Irak számos nagyvárosára kiterjedő tiltakozáshullám vérbe fojtásában is. A tüntetők a mindenre kiterjedő korrupció és a munkanélküliség ellen tiltakoztak, a 2003 óta hatalmon lévő iraki politikai elit távozását követelték, és bírálták, hogy Irán egyre nagyobb befolyással bír az iraki államügyekben.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából