Ugrás a cikkhez
Reklám

Németország számára becsületbeli ügy az Északi Áramlat-2 földgázvezeték megvalósítása - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatón.

"Látjuk, ahogy az Egyesült Államok naponta próbálja nyilvánosan megalázni az Európai Uniót, elsősorban Németországot. Azt, ahogy az Egyesült Államok hivatalos képviselői révén azt követeli, hogy Németország fogja fel a saját szerencséjét és energiabiztonsága megerősítésének szükségességét, ami alatt az Egyesült Államok az Északi Áramlat-2 elutasítását és a drágább, amerikai cseppfolyósított gázra való áttérést érti" - fogalmazott az orosz diplomácia vezetője.

"Úgy gondolom, ez a személyes véleményem, hogy ez a kérdés az NSZK becsületbeli ügye. A becsületé, annak minden dimenziójának értelmében" - nyilatkozott arra reflektálva, hogy Angela Merkel német kancellár nem zárta ki az Északi Áramlat-2 felmondását, válaszul a Navalnij-ügyre.

A német kormány saját, valamint francia és svéd laboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva azt állítja, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikust Oroszországban megmérgezték. Moszkva ezzel szemben arra hívja fel a figyelmet, hogy Navalnij szervezetében orosz laboratóriumi vizsgálatokkal nem találtak mérget. Lavrov a sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy a berlini orosz nagykövetség másfél héttel az erre vonatkozó kérés után még mindig nem kapott konzuli hozzáférést Navalnijhoz.

"Ezért reméljük, hogy megértik annak kilátástalanságát, hogy egy olyan felsőbbrendű lény pozíciójából tárgyaljanak velünk, amely nem is veszi a fáradságot arra, hogy válaszoljon a legitim, nemzetközi megállapodáson alapuló kérdéseinkre, és lekezelően, gőgösen valamifajta bűnbánatot követelnek tőlünk" - hangoztatta Lavrov. Nehezményezte, hogy Oroszország a Navalnij-ügyben még nem kapott választ a Németországhoz, Franciaországhoz és Svédországhoz, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW) eljuttatott információigénylésre. Mint mondta, az adatszolgáltatás ügyében Berlin és az OPCW kölcsönösen egymásra hárítja az illetékességet.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából