Ugrás a cikkhez
Reklám

Sikkasztás címén 12 bűnvádi eljárás zajlik a távol-keleti Vosztocsnij űrközpont építésével kapcsolatban - közölte vasárnap Szvetlana Petrenko, a kiemelt bűnügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője.

Petrenko az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy mások mellett Jurij Volkodav, a 6-os számú katonai építési főosztály volt igazgatója ellen folyik nyomozás. Negyvenkét sikkasztási, csalási és hivatali visszaélési ügy már a bíróságon van, 58 személyt pedig már elítéltek. A legsúlyosabb verdikt 11 és fél évig terjedő szabadságvesztés volt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormánnyal múlt hétfőn megtartott tanácskozásán kifogásolta, hogy Vosztocsnijon nem sikerült rendet teremteni, mert szerinte az objektumon a több tucatnyi büntetőeljárás elindítása és a kiszabott letöltendő börtönbüntetések ellenére is százmilliós nagyságrendben folytatódik a lopás.

"Százszor is elmondtuk, hogy dolgozzanak átláthatóan, nagy pénzeket utalunk ki, és hogy ez a projekt gyakorlatilag össznemzeti jellegű. De nem, lopnak, százmilliós nagyságrendben! Már többtucatnyi bűnvádi eljárást indítottak, ítéleteket hirdettek ki, és embereket ültettek le. De nem, máig sem sikerült ott kellőképpen rendet teremteni" - mondta Putyin.

Az elnök, aki a katonai közbeszerzések átláthatóságával kapcsolatban vetette fel a Vosztocsnij ügyét, hangsúlyozta, hogy az űrközponttal kapcsolatban tüzetes ellenőrzést kért a főügyészségtől és a nyomozó hatóságoktól.

Később Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy a Putyinnak Vosztocsnij ügyében benyújtott átfogó jelentés szerint az űrrepülőtérre fordított 91 milliárd rubelből 11 milliárdot (1 rubel/4,75 forint) sikkasztottak el. Ebből 3,5 milliárdot sikerült visszaszerezni. 19 objektum közül még ötnek az építését nem fejezték be.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz állami űripari vállalat igazgatója úgy vélekedett, hogy egyelőre nincs ok aggodalomra a Vosztocsnij űrrepülőtérre fordított összegek felhasználásával kapcsolatban. Ugyanakkor elismerte, hogy az elnök által hangoztatott aggály "abszolút megalapozott".

A TASZSZ hírügynökség háttér-összeállítása szerint a Távol-Keleten, az Amuri területen található Vosztocsnij Oroszország első, kizárólag polgári célokat szolgáló űrközpontja. A mintegy 700 négyzetkilométeren elterülő objektumnak a tervek szerint függetlenítenie kell az orosz űrprogramot a még a szovjet időkben létrehozott, kazahsztáni Bajkonurtól.

Építése 2012-ben kezdődött el, az első rakéta 2016. április 28-én startolt el Vosztocsnijról. Az orosz főállamügyészi hivatal 2014 és 2018 között több mint 17 ezer szabálysértést fedett fel és mintegy 140 bűnvádi eljárást indított.

(MTI)

Korábban írtuk: Putyin: tovább lopnak a Vosztocsnij űrrepülőtéren

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából