Ugrás a cikkhez
Reklám

Több mint 200 évvel halála után megtalálhatták Bonaparte Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait – írja az MTI. Charles Étienne Gudin tábornok nevét a párizsi Diadalívre is felvésték.

A katona 44 éves korában hunyt el 1812. augusztus 22-én, miután egy ágyúgolyó eltalálta a hírhedt oroszországi hadjárat során. Gudint Napóleon gyermekkora óta ismerte, halála után szívét a párizsi Père-Lachaise temetőben helyezték el, testét azonban ez idáig nem sikerült azonosítani.

Francia és orosz régészek a közelmúltban egy, a Moszkvától 400 kilométerre nyugatra fekvő Szmoleszkben végzett ásatás során a tábornok feltételezett maradványaira bukkantak. A sírt egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt találták meg.

Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban fekvő holttest sérülései megegyeznek a tábornok sebesüléseivel.

Történelmi pillanat ez, nemcsak nekem, hanem mindkét országnak – mondta Pierre Malinovsky régész és történész, aki régóta kereste Gudin maradványait.

Napóleon volt az utolsó ember, aki élve látta őt, ami nagyon fontos, és ő az első tábornok, akit a napóleoni időkből megtaláltunk – tette hozzá a szakember.

Elképzelhető, hogy a felfedezés igazolásához DNS-vizsgálatara is szükség lesz, ez hónapokig vagy akár évekig is eltarthat.

(MTI - 24.hu)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából