Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Egyesült Államokkal múlt héten létrejött, a migráció megfékezéséről szóló megállapodás értelmében Mexikó szerdán megkezdi a nemzeti gárda telepítését az ország déli határára – jelentette be a latin-amerikai ország külügyminisztere.

Marcelo Ebrard sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy csapattelepítés gyorsan fog zajlani.

Mexikó és az Egyesült Államok pénteken kötött megállapodást az illegális migráció megfékezéséről. Ennek része, hogy Mexikó a nemzeti gárda hatezer katonáját telepíti a guatemalai határra a közép-amerikai államok felől érkező migrációs hullám feltartóztatására. Az egyezség elejét vette annak is, hogy az Egyesült Államok június 10-től bevezesse a Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett vámokat.

Trump azt helyezte kilátásba, hogy a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt.

Májusban 132 ezer embert tartóztattak fel az amerikai hatóságok az Egyesült Államok déli határán. Ilyen sokan 2006 óta nem próbáltak egyetlen hónap alatt bejutni az országba.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából