Ugrás a cikkhez
Reklám

Letöltendő börtönt kaptak a két évvel ezelőtti auschwitzi "rituális állatáldozat" és meztelenkedés, egy állítólagos háborúellenes performansz fehérorosz szervezői Lengyelországban.Fotó: Marcin Makowski/Twitter

A krakkói körzeti bíróság egy év szabadságvesztésre ítélte Adam Bjaljackit – egy ismert fehérorosz polgárjogi aktivista, Alesz Bjaljacki fiát –, aki a 2017. március 24-i eseményen halálra szurkált egy birkát, és nyolc hónap börtönt szabott ki egy másik belorusz férfira, Adam Valadzkóra. A "performansz" további kilenc résztvevőjét pénzbírsággal sújtották.Bjaljacki (b) és Valadzkó (fotó: Czarek Sokolowski/AP)

A furcsa demonstráció résztvevői – hat lengyel, négy fehérorosz és egy német állampolgár – előbb leöltek egy birkát, majd anyaszült meztelenre vetkőztek, és a tábor Arbeit macht frei feliratú kapujához láncolták magukat, egy Szeretet feliratú transzparenst feszítettek ki, és azt ismételgették, hogy minden embert szeretnek, szeretik a bolygót, és nincs ellenségük.

A rendőrség által őrizetbe vett résztvevők azt mondták, hogy figyelemfelkeltő akciójukkal a kelet-ukrajnai és a szíriai háború ellen akartak tiltakozni, a krakkói bíróság azonban úgy találta, hogy valójában állatkínzás követtek el, és "meggyalázták az egykori auschwitzi lágerben legyilkolt 1,1 millió ember emlékét".

Bozena Holecka bírónő rámutatott, hogy a boncolás szerint a birkát 15 késszúrással ölték meg, és egyetlen élőlényt sem foszthatnak meg az életétől ilyen módon. Erőszakkal nem lehet az erőszak ellen tiltakozni – mutatott rá.

A május 21-én hozott jogerős ítélet kedden vált ismertté Lengyelországban.

(24.hu nyomán)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából