Ugrás a cikkhez
Reklám

Belgium kiadta a Belgiumi Zsidó Múzeumban 2014-ben végrehajtott terrortámadás márciusban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt elkövetőjét Franciaországnak, hogy ott eljárást kezdhessenek ellene Szíriában túszul ejtett újságírók fogva tartása miatt – erősítették meg ügyészségi források pénteken.

Lapinformációk szerint az Iszlám Állam korábbi harcosának, Mehdi Nemmouche-nak 2013-ban és 2014-ben köze volt négy francia újságíró szíriai elrablásához. Mint írták, a 34 éves francia állampolgárságú dzsihadistát szerdán szállították a Párizstól keletre fekvő Meaux-Chauconin börtönébe.Mehdi Nemmouche-t kénytelenek voltak elítélni, hisz magánál is védettebb fajút ölt
A brüsszeli központi bíróság március közepén életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a szíriai harcokból visszatérő, akkor 29 éves Mehdi Nemmouche-t, a Brüsszel belvárosában található Belgiumi Zsidó Múzeum előterében 2014 márciusában végrehajtott, négy áldozatot követelő támadás elkövetőjét. A támadásban meghalt egy izraeli házaspár, valamint a múzeum belga alkalmazottja és egy önkéntes dolgozója, egy francia nő. Ez volt az első európai területen elkövetett terrortámadás, amelyet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalt.

A belga határnál, az észak-franciaországi Roubaix-ban lakó Nemmouche korábban öt alkalommal töltött hosszabb-rövidebb időt rablásért francia börtönökben, ahol egyre radikálisabb nézeteket kezdett vallani. Szabadulása után három héttel, 2013 elején utazott Szíriába, ahol Abu Omar néven az ország északi részén található Aleppo börtönné átalakított kórházában francia túszokat őrzött. Szíriából 2014. március 18-án érkezett vissza Európába, a frankfurti repülőtéren a német hatóságok kihallgatták, majd elengedték.

(MTI)

Kapcsolódó:

- Nehéz szívvel, de életfogytiglanra ítéltek egy dzsihadistát Brüsszelben - áldozatai ugyanis zsidók voltak

- Az Iszlám Állam egyik kivégzőosztagának dolgozott Szíriában az egyik brüsszeli robbantó

- Foglyokat kínzott Szíriában a zsidó múzeumnál elkövetett merénylet "francia" gyanúsítottja

- Letartóztatták a brüsszeli zsidó múzeumnál elkövetett merénylet egyik gyanúsítottját

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából