Ugrás a cikkhez
Reklám

A dél-franciaországi Marseille-ben letartóztatták a brüsszeli zsidó múzeumnál május 24-én elkövetett és négy áldozatot követelő merénylet egy gyanúsítottját - jelentette vasárnap az AFP több egybehangzó forrásra hivatkozva.

Az észak-franciaországi Roubaix-ben lakó, 29 éves, francia állampolgárságú férfi, Mehdi Nemmouche-nál találtak egy Kalasnyikov típusú gépfegyvert és egy revolvert. Éppen két ilyen fegyvert használt a tettes a brüsszeli támadásban. Az elfogott Nemmouche a gyanú szerint 2013-ban járt Szíriában dzsihádista felkelőknél.




Múlt szombaton egy férfi tüzet nyitott a járókelőkre Brüsszel belvárosában, a zsidó múzeum előtt, többen meghaltak, egy ember pedig súlyosan megsebesült. Délután négy óra előtt pár perccel egy Audi állt meg a zsidó múzeum bejáratának közelében, a parkoló autók mellett, majd az utas és a vezető is kiszállt. Ez utóbbi a beszámoló szerint két táskát tett a földre, majd tüzelni kezdett a járókelőkre. Ezt követően visszaült az autóba és elhajtott.

A merényletben meghalt egy izraeli házaspár, valamint a múzeum egy belga alkalmazottja és egy francia önkéntes dolgozója.

Frissítés: Videofelvételt is találtak a gyanúsítottnál

Egy rövid videofelvételt találtak a francia nyomozók a brüsszeli zsidó múzeumnál elkövetett merénylet francia gyanúsítottjánál, amelyben a lövöldözésről beszél és az ahhoz használt fegyvereket mutatja be - mondta egy vasárnapi sajtótájékoztatón a párizsi főügyész.

Francois Molins tájékoztatása szerint a gyanúsítottnak a támadást magát nem sikerült rögzítenie a GoPro típusú kiskamerával.

Az ügyész elmondta: a pénteken Marseille-ben őrizetbe vett 29 éves férfi több mint egy évet töltött 2012 vége, 2013 eleje óta Szíriában, és a csomagjában egy zászlót találtak, amelyen egy Szíriában aktívan harcoló dzsihadista csoport, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) neve olvasható.

(MTI)

Kapcsolódó: Netanjahu szerint az Izrael-ellenes hazugságok miatt lövöldöztek a brüsszeli zsidó múzeumnál



Friss hírek az elmúlt 24 órából