Ugrás a cikkhez
Reklám

A Gázai övezetből kilőtt rakéta csapódott be hétfő hajnalban egy lakóházba Izrael középső részén, Tel-Aviv közelében, a támadásban hat ember megsebesült, köztük egy csecsemő - közölték az izraeli hatóságok.

Izrael 2014-es, ötvennapos gázai irtóhadjárata óta nem fordult elő, hogy Tel-Aviv környékét érte volna rakétatámadás.

A rakéta a Tel-Aviv melletti Mismeret mezőgazdasági telep egyik házába csapódott be. Az épület lángra kapott, súlyos károk keletkeztek benne.

A támadás néhány perccel azután történt, hogy az izraeli hadsereg egy másik rakétaindítást észlelt, és megszólaltak a légiriadó szirénái a Tel-Avivtől északra lévő Saron körzetben.

Emmanuel Hahson izraeli külügyi szóvivő szerint a Mismeretben becsapódott rakétát a Hamász irányítása alatt álló Gázai övezetből lőtték ki. Palesztin források ezt egyelőre nem erősítették meg.

Frissítés: A zsidóknak már viszket a tenyerük -  a Hamász technikai hibára hivatkozott

Az izraeli hadsereg közölte, a Gázai övezetet vezető Hamászt okolja a hétfő reggeli rakétatámadásért, és mozgósításba kezdett. A Hamász technikai hibára hivatkozott a reggeli rakétatámadás után – jelentette a helyi média.

A hadsereg szóvivője bejelentette, hogy két újabb gyalogos és egy tüzérdandárral erősítették meg az övezet környékén állomásozó csapatokat, amelyeket gyakorlatozásból irányítottak át a térségbe.

Az izraeli közszolgálati rádió értesülése szerint ezek a csapatok mindenképp Gázához készültek a hét végére várható tömegtüntetések miatt, de a reggeli rakétatámadás miatt előrehozták az átcsoportosítást.

A hadsereg álláspontja szerint rakétát az övezet déli részéről, Rafiah mellett, egy Hamász birtokolta kilövőállásból a Hamász katonái indították, és ezért ők a felelősek érte.

A reggel bevetett, 120 kilométeres hatótávolságú rakétát az izraeli katonai tűzszerészek szerint a Hamász műhelyében, a Gázai övezetben gyártották, az iráni gyártmányú Fadzsr-5 rakéta másolásával.

A rádió szerint a válaszcsapásra készülve tartalékosok behívása is megkezdődött, de egyelőre csak a légierő és a hírszerzés, valamint a vaskupola légvédelmi egységek személyzete körében.

A Hamász azt közölte, hogy a viharos időjárás miatt felmerült technikai hiba okozta a rakéta kilövését. A tíz nappal ezelőtt Tel-Avivra kilőtt két rakéta után is tévedésre hivatkoztak.

Izrael lezárta a személy- és áruforgalmat átengedő, Kerem Salomnál lévő átkelőhelyeket a Gázai övezet felé, valamint lecsökkentették a földközi tengeri halászati övezetet az övezetben élő halászok számára – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet hétfőn.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy a rakétatámadás miatt megszakítja egyesült államokbeli útját.

A helyi média híradásai szerint órák kérdése, és Izrael kemény válaszcsapással torolja meg a palesztin rakétatámadást.

2. frissítés: Már bombáznak is Bibiék

Az izraeli légierő "ellencsapásokat" indított a Gázai övezetet vezető Hamász célpontjai ellen válaszul a kora reggel Gázából kilőtt rakétára – jelentette a 13-as izraeli kereskedelmi tévécsatorna hétfő délután.

Az ország déli részén leállították a vasúti közlekedést Askelóntól délre, kinyitották a közösségi óvóhelyeket, és figyelmeztették a lakosságot, hogy heves bombázások zaját fogják hallani.

A palesztinok az övezetből szintén egy légicsapásról számoltak be, amelyet az övezet északi részén, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok egyik állása ellen hajtottak végre. A gázai kórházakban teljes készültséget rendeltek el a zsidó bosszúhadjárat meginduláskor.

3. frissítés: Tűzszünet egyiptomi közvetítéssel

Egyiptomi közvetítéssel tűzszünetben állapodott meg Izrael és a Hamász – jelentették a hírügynökségek, utalva arra, hogy a tűzszünet közép-európai idő szerint hétfő este 9-kor lépett életbe.

Korábban az izraeli 130-as kereskedelmi tévécsatorna hétfő esti híradása azt jelentette, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász rakétákkal felel az izraeli válaszcsapásokra.

4. frissítés: A zsidók magasról tesznek a tűzszünetre

A Hamász bejelentette, hogy tűzszünetet kötött Izraellel, amit a zsidó állam nem erősített meg, a harcok pedig felújultak – közölte az izraeli tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna hétfő este.

A Hamász szerint a tűzszünet egyiptomi közvetítéssel jött létre, és az közép-európai idő szerint este 9-kor lépett életbe. Izrael hivatalosan nem erősítette meg a tűzszünetről szóló megállapodást.

A Hamász a megadott időpont után nem lőtt több rakétát izraeli területre, de az izraeli légierő újabb légicsapást hajtott végre az övezet déli részén található Hán-Júniszban. Az izraeli támadások folytatódása után a Hamász is újrakezdte rakétatámadásait Izrael ellen.

A tévé értesülése szerint Izrael tovább folytatta a válaszcsapásokat, a haditengerészet egysége a tenger felől Gáza városát lőtte.

Szegények nem tudnak pihenni

A Hamász még a rövid és felemás tűzszünet alatt bejelentette, hogy már kedd este újrakezdi a határkerítésnél az éjszakai tüntetéseket, amellyel néhány napja lehetetlenné teszik az övezet szomszédságában élő izraeliek éjszakai pihenését - adja hírül a legfontosabb zsidó sirámokat az MTI.

A határ melletti izraeli települések lakói elégedetlenek az egyre gyakrabban ismétlődő, de egyre rövidebb ideig tartó rakétacsaták miatt, valamint a korábban péntekenként, de újabban naponta visszatérő tömeges határ menti zavargások, és az Izraelbe irányított léggömbös "robbanószerkezetek" miatt. Olyan megoldást szeretnének, amely hosszú távra biztosítja nyugalmukat.

Az izraeli szakértők szerint a Hamász 2014-es Erős Szikla palesztinirtó hadművelet után három és fél éven át nem lőtte Izraelt, azonban később a hadműveletben kialakult elrettentő hatás megszűnt, s egy évvel ezelőtt újrakezdődött az ellenségeskedés a Hamász rendszeressé vált határ menti tüntetéseivel.

(MTI nyomán)

Friss: "Ma történelmi cselekedetet hajtok végre" - Trump aláírta a Golán-fennsíkot a zsidóknak ajándékozó nyilatkozatot

Kapcsolódó:

- Újabb palesztint lőttek agyon a zsidók

- Újabb két palesztint lőttek agyon izraeli katonák a Gázai övezet határán - a zsidócsahos "magyar" kormány falazott nekik





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából