Ugrás a cikkhez
Reklám

Lelőttek két palesztint izraeli katonák pénteken a Gázai övezet és Izrael határa mentén tartott újabb tüntetéseken – közölte a gázai egészségügy-minisztérium. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elítélte Izraelt „túlzott erő alkalmazása miatt”, és a gázai övezeti ENSZ-megfigyelők számának megnöveléséről határozott.

2018 márciusa óta az Izrael, Egyiptom és a Földközi-tenger közé ékelődött, a háborúk, valamint az izraeli és egyiptomi blokád sújtotta, elszegényedett Gázai övezetben hetente tartanak gyakran erőszakba torkoló tüntetéseket a határ mentén.

Pénteken egy 18 éves palesztin fiút ért találat Gáza városától keletre, egy másik, 29 éves férfit pedig az el-Bureidzs menekülttábortól keletre.

A tárca tájékoztatása szerint izraeli katonák legalább 55 gázait megsebesítettek.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta a haláleseteteket, de közölte, hogy mintegy 9500 palesztin tüntetett különböző pontokon, többen robbanószerekkel és kövekkel dobálták meg a határon szolgálatot teljesítő katonákat. A katonák „az érvényes műveleti eljárásnak megfelelően” rohamrendőrségi eszközökkel és éles lövésekkel reagáltak – közölte egy szóvivő.

257 palesztin vs. 2 zsidó halott

2018 márciusa óta 257 palesztint öltek meg izraeli katonák golyói, többségüket a határ mentén, a többieket pedig a Hamász radikális szervezet támadásaira adott válaszcsapásokban. Azóta két izraeli katona halt meg.

Az ENSZ emberi jogi tanácsa úgy döntött pénteken, hogy megnöveli a Gázai övezetben állomásozó ENSZ-megfigyelők számát, miután egy emberi jogi jelentés szerint kimerítheti az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát, hogy az izraeli katonák lövéseket adnak le a palesztin tüntetőkre.

A jelentés egyben elismeri, hogy a tüntetések szervezői, közöttük a Hamász aktivistái súlyos káreseteket okozó, Dél-Izraelben félelmet kiváltó Molotov-koktélok használatára biztatták a tiltakozókat.

A genfi székhelyű testület határozatot fogadott el, amelyben “elítéli a halálos fegyverek és más túlzott erő Izrael által történő szándékos törvénytelen alkalmazását”.

A határozat felszólítja Izraelt, működjön együtt a Nemzetközi Büntetőbíróság által 2015-ben az Izrael által elkövetett emberi jogsértések gyanúja miatt kezdeményezett előzetes vizsgálatban.

A testület öt emberi jogi megfigyelőt küld a térségbe a tüntetéseket kísérő erőszak megfigyelésére.

A zsidócsicskák a határozat ellen szavaztak

A határozat elfogadását 23 – többségében arab és fejlődő – ország támogatta, Ausztria, Bulgária, Csehország, Magyarország, valamint Ausztrália és Brazília ellenezte. Az Egyesült Államok nem vett részt a szavazáson. A többi európai állam a 15 tartózkodó között volt.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő elutasította az emberi jogi jelentést, és terrorcselekményekkel vádolta meg a Hamászt.

„Izrael továbbra is gyakorolni fogja az önvédelem jogát, és megvédi állampolgárait a terrorral és az agresszióval szemben. Izrael nem működik együtt (az Emberi Jogi) Tanáccsal a kérdésben” – közölte az izraeli külügyminisztérium pénteki közleményében.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából