Ugrás a cikkhez
Reklám

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban aláírta azt a nyilatkozatot, amellyel az Egyesült Államok hivatalosan elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett.

A Banjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott tárgyalásai után Fehér Házban tartott rövid ceremónián az Egyesült Államok elnöke hangsúlyozta, hogy bármilyen jövőbeni közel-keleti béke-megállapodásnak biztosítani kell Izrael jogát az önvédelemre.Bibi Trump és Pence (Fotó: EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Rövid beszédében Donald Trump „megvetendőnek” minősítette a Tel-Aviv közelében történt hétfőn hajnali palesztin rakétatámadást. Mint fogalmazott: ez a támadás is bizonyíték arra, hogy Izraelnek milyen komoly biztonsági kihívásokkal kell szembenéznie. „És ma történelmi cselekedetet hajtok végre, hogy segítsem Izrael képességeit az önvédelemre” – mondta az amerikai elnök, aki különösen meleg szavakkal szólt Izraelről, magát és családját a zsidó állam régi barátjának mondta, Netanjahu kormányfőt pedig a becenevén szólította.

Benjámin Netanjahu azt hangoztatta, hogy bár Izraelnek eddig is sok barátja volt a korábbi amerikai elnökök sorában, de Donald Trumphoz egyikük sem mérhető. Donald Trump „megígérte, és megcsinálta” – fogalmazott Netanjahu a Golán elismerésére utalva.

Az izraeli kormányfő a Hamasz rakétatámadásaira utalva hangsúlyozta: „Izrael ezt nem fogja tűrni”. Majd hozzáfűzte: kormánya minden lépésre kész népe és állama védelme érdekében.

Benjámin Netanjahu lerövidítette amerikai útját, és az aláírási ceremónia után azonnal visszaindult Izraelbe. Kedden még beszédet mondott volna a legbefolyásosabb amerikai Izrael-barát lobbiszervezet, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) vasárnap kezdődött háromnapos tanácskozásán és a Trump-házaspár állami vacsorát adott volna a tiszteletére.

Az AIPAC tanácskozásán hétfőn mondott beszédet – mások mellett – Mike Pence amerikai alelnök és Beni Ganz izraeli tábornok, aki a pár hét múlva tartandó izraeli választásokon Netanjahu legesélyesebb kihívója. Mike Pence kifejtette, hogy a Hamasz rakétatámadása azt bizonyítja, a gázai szervezet nem partner a békéhez.

Az alelnök terrorista szervezetnek minősítette a Hamaszt, és azt hangoztatta, hogy célja Izrael elpusztítása. „Az Egyesült Államok soha nem fog a terrorista Hamasszal tárgyalásokba bocsátkozni” – hangsúlyozta Pence.

A legerősebb ellenzéki pártot vezető Ganz elsősorban az izraeli belpolitika problémáit elemezte az AIPAC-konferencián, de fontosnak tartott leszögezni azt is, hogy szükség esetén nem habozna erőt alkalmazni Irán ellen. Ganz „Izrael igazi partnerének és szövetségesének” nevezte Donald Trumpot.

Frissítés: És akik nem szálltak fel Trump és Bibi álomhajójára:

Az ENSZ

Világos, hogy nem változott a Golán-fennsík jogállása – jelentette ki szóvivője szerint António Guterres, az ENSZ főtitkára hétfőn, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy hivatalosan elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. "Az ENSZ-nek a Golán-fennsíkra vonatkozó politikája a Biztonsági Tanács vonatkozó határozataiban fogalmazódik meg, és ez a politika nem változott" – közölte Stéphane Dujarric szóvivő.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által 1981-ben egyhangúlag elfogadott határozat leszögezte, hogy Izrael által "a törvényeinek, igazságszolgáltatásának és közigazgatásának a megszállt szíriai Golán-fennsíkra történő kényszerítése semmis, és semmilyen nemzetközi jogi hatálya nincsen". A határozat egyszersmind felszólítja Izraelt, vonja vissza a döntését.

Az Arab Liga

Az ENSZ-főtitkárhoz hasonlóan foglalt állást az Arab Liga főtitkára, Ahmed Abul-Geit is, aki a MENA egyiptomi állami hírügynökség által kiadott közleményében leszögezte, hogy Trump elismerésével nem változik meg a Golán-fennsík státusza.

Szíria

A damaszkuszi kormány "Szíria területi épsége elleni erőszakos támadásnak nevezte a döntést – közölte egy magas ragú szíriai külügyi vezető a SANA hivatalos szíriai hírügynökséggel. A tárca szerint az amerikai lépés "a nemzetközi törvényesség lábbal tiprásának legmagasabb szintje".

Oroszország

Oroszország, a damaszkuszi rendszer szövetségese attól tart, hogy újabb "feszültséghullám" keletkezik a Közel-Keleten. "Az ilyen dolgok – miután a törvények hatáskörén kívül történnek, és figyelmen kívül hagynak minden nemzetközi eljárást – sajnálatos módon valószínűleg csak tovább rontják a helyzetet" – hangsúlyozta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

A hivatalos bejelentés előtt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy a Golán-fennsík izraeli fennhatóságának elismerésével kapcsolatos amerikai szándék a nemzetközi jog durva megsértéséhez vezet, akadályozza a szíriai válság és az egész közel-keleti helyzet megoldását.

Törökország

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn elfogadhatatlannak nevezte az amerikai döntést, és bejelentette, hogy fellép ellene – egyebek mellett az ENSZ-ben.

Libanon

A libanoni külügyminisztérium szerint Trump elnök döntése minden békeerőfeszítést aláaknáz, és még jobban elszigeteli Izraelt. A tárca szerint a Golán-fennsík "szíriai arab" terület, és "egyetlen ország sem hamisíthatja meg a történelmet azzal, hogy egy területet egyik országból a másikhoz áttesz".

Libanon hadiállapotban van Izraellel, amely megszállva tartott több dél-libanoni területet, ahonnan 2000-ben vonult ki. Libanon szerint Izrael továbbra is megszállva tartja a Sebbaa-tanyákat, Izrael pedig stratégiai fenyegetésnek tekinti a Hezbollah libanoni iszlamista szervezetet.

Az Európai Unió

Az Európai Unió álláspontja sem változott, továbbra sem ismeri el Izrael Golán-fennsík feletti fennhatóságát – jelentette ki egy uniós szóvivő Brüsszelben még pénteken.

A Golán-fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését is. Ezzel lényegében magához csatolta a területet, amit a nemzetközi közösség mindeddig nem fogadott el.

(MTI)

Korábban írtuk: Egy palesztin rakéta tévedt a terrorállam fővárosának közelébe - a zsidók már bombázzák is Gázát

Kapcsolódó:

- A Golán-fennsík: I. Donald Xerxész nagylelkű purimi ajándéka a zsidóknak

- Egy kis segítség Donaldtól a választási kampányban: Trump Netanjahunak "ajándékozta" a Golán-fennsíkot

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából