Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Egyesült Államok nem „a Közel-Kelet rendőre” – írta az amerikai elnök csütörtökön a Twitter közösségi portálon, s egyúttal védelmébe vette az amerikai csapatkivonást Szíriából.



Kép: Getty/Pentagon

Donald Trump szerint az amerikai katonák kivonása Szíriából nem lehet meglepő senki számára, mert már évek óta ezért kardoskodik.

Twitter-bejegyzésében Trump felvetette kérdést: „Akar-e az Egyesült Államok a Közel-Kelet rendőre lenni, a SEMMIÉRT, elvesztegetve értékes életeket és dollármilliárdok ezreit költve mások védelmére, akik szinte minden esetben képtelenek megbecsülni, amit teszünk?”

„Örökké ott akarunk maradni? Eljött az ideje, hogy mások harcoljanak” – hangsúlyozta.

„Ellentétben a hamis hírek gyártóival, Oroszország, Irán, Szíria, és sokan mások nem örülnek annak, hogy az Egyesült Államok kivonul” – olvasható az elnök Twitter-üzenetében. Mert – mint írta – most rajtuk a sor, hogy nélkülünk harcoljanak az Iszlám Állam terroristáival és másokkal szemben, akiket gyűlölnek.

Getting out of Syria was no surprise. I’ve been campaigning on it for years, and six months ago, when I very publicly wanted to do it, I agreed to stay longer. Russia, Iran, Syria & others are the local enemy of ISIS. We were doing there work. Time to come home & rebuild. #MAGA

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2018. december 20.

Does the USA want to be the Policeman of the Middle East, getting NOTHING but spending precious lives and trillions of dollars protecting others who, in almost all cases, do not appreciate what we are doing? Do we want to be there forever? Time for others to finally fight.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2018. december 20.

....Russia, Iran, Syria & many others are not happy about the U.S. leaving, despite what the Fake News says, because now they will have to fight ISIS and others, who they hate, without us. I am building by far the most powerful military in the world. ISIS hits us they are doomed!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2018. december 20.

After historic victories against ISIS, it’s time to bring our great young people home! pic.twitter.com/xoNjFzQFTp

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2018. december 19.

Trump utasítása az amerikai csapatkivonásról az Iszlám Állammal szembeni amerikai légicsapások végét is jelenti – közölte a Reuters hírügynökség egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselőre hivatkozva. A nemzetközi terrorellenes koalíció bombázása kulcsfontosságú volt az iszlamisták visszaszorításában Irakban és a szomszédos Szíriában. A két országban 2015 óta több mint 100 ezer bombát dobtak le és rakétát lőttek ki a szélsőségesek célpontjaira az amerikai légierő közlése szerint.

Hivatalos források szerint jelenleg több mint kétezer amerikai katona tartózkodik Szíriában, hogy segítse a lázadókat az Iszlám Állam legyőzésében. Elsődleges feladatuk a helyi erők kiképzése volt a terroristák elleni küzdelemben.

A Fehér Ház szerdán bejelentette, hogy megkezdődött az amerikai katonák kivonása Szíriából. A csapatkivonás jelentős kihatással lesz az erőviszonyokra Szíriában, ahol Washington riválisai, Moszkva és Teherán az utóbbi években jelentős befolyást szereztek a damaszkuszi vezetést támogatva. Az amerikai döntés egyben megkérdőjelezi az eddig kiképzéssel és fegyverekkel támogatott kurd milíciák fennmaradását Észak-Szíriában, kurdok félelmei szerint a csapatkivonás ugyanis a kurdok elleni azonnali offenzívára késztetheti Törökországot. Nemcsak az amerikai erőknek a dzsihadisták elleni harcban részt vevő szövetségesei bírálták a csapatkivonást, de számos amerikai politikus és szakértő is korainak tartja, mert erősítheti az arab országban még mindig jelen lévő Iszlám Államot, és szabad utat adhat Iránnak, Oroszországnak és a velük szövetséges Bassár el-Aszad szíriai elnöknek.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Amerikai kivonulás Szíriából: a zsidók teljes kiakadása világosan mutatja, kinek volt érdeke ez a háború (is)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából