Ugrás a cikkhez
Reklám

Moszkva képmutatásnak tartja, hogy Washington megkísérli kétségbe vonni az orosz vegyifegyver-készletek teljes megsemmisítését – közölte hétfőn megjelentetett hivatalos állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium.

A moszkvai diplomáciai tárca szerint az Egyesült Államok azzal, hogy alaptalanul felelősséggel vádolja Oroszországot a salisburyi incidenssel kapcsolatban, ez utóbbit olyan államként próbálja meg beállítani, amely felelőtlenül viszonyul nemzetközi kötelezettségvállalásaihoz. A dokumentum szerzői megállapították, hogy a kérdés ily módon történő felvetése „különösen képmutatónak tűnik” annak fényében, hogy az Egyesült Államok nem siet megsemmisíteni vegyifegyver-készletét, és a vegyifegyver-tilalmi egyezmény egyetlen olyan részes állama, amelynek jelentős harci méreganyagkészletei maradtak.



Vizsgálók Salisburyben (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Állásfoglalásában Moszkva rámutatott: Washington figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy az orosz vegyifegyver-megsemmisítési programot szigorú nemzetközi ellenőrzés mellett, a vegyifegyver-tilalmi egyezménnyel teljes összhangban hajtották végre. Az amerikai külügyi tárcától kapott értesítésből – amely szerint az Egyesült Államok a Szkripal-ügy miatt augusztus 22-én újabb szankciókat fog bevezetni Oroszország ellen – az következik, hogy Washington kétségbe vonja az orosz vegyifegyver-arzenál maradéktalan megsemmisítését.

Az orosz diplomáciai dokumentum azt állította, hogy a Szkripal-ügy miatt Oroszország ellen meghirdetett szankciók veszélyeztetik a vegyifegyver-tilalmi egyezmény sérthetetlenségét, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tekintélyét. Az állásfoglalás szerint a Egyesült Államok ismét bebizonyította, hogy semmibe veszi a nemzetközi jogrendet, és hogy a fegyverzet-ellenőrzés sokoldalú mechanizmusait megpróbálja saját politikai napirendje érvényesítésére felhasználni.

Moszkva felszólította Washington, hogy hagyjon fel azzal a “felelőtlen vonallal”, amelynek célja a tömegpusztító fegyverek elterjedését megakadályozni hivatott rendszer egyensúlyának megbontása. Az orosz külügyminisztérium kifejezte készségét a vegyifegyver-tilalmi egyezmény, az OPCW, valamint az egész fegyverzet-ellenőrzési és az elterjedést gátló mechanizmus megerősítésére.

(MTI)

Kapcsolódó:

- Oroszország a vele szemben barátságtalan országokkal, köztük az Egyesült Államokkal is hajlandó találkozni

- Robbanás történt egy katonai felszereléseket gyártó üzemben Salisburyben





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából