Ugrás a cikkhez
Reklám

Letartóztatási parancsot adott ki a kolumbiai ügyészség az egyetlen megmaradt gerillaszervezet, a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) 11 parancsnoka és öt tagja, köztük a főparancsnok ellen azért, mert fiatalkorúakat is besoroztak – jelentették be vasárnap a dél-amerikai ország hatóságai.

A letartóztatási parancsokat februárban és júliusban adták ki összesen 49 fiatalkorú lány és 72 fiú besorozásáért. A kolumbiai polgári védelmi és emberi jogi bizottság szerint a 121-ből 24-et az utóbbi hat hónapban soroztak be.

Már régóta letartóztatási parancs van érvényben az ELN Pablo Beltrán néven ismert főparancsnoka ellen, ezt viszont tavaly februárban felfüggesztették, mert Juan Manuel Santos volt elnök kormánya béketárgyalásokat kezdett az ELN-nel.

A lázadók az új elnök, Iván Duque augusztus 7-i hivatalba lépése előtt jelezték, hogy folytatni akarják a béketárgyalásokat az új kormánnyal, Duque azonban figyelmeztette őket, hogy a fiatalkorúak besorozását, valamint az emberrablást nem tűri el. Az ügyészség szerint a gyerekkatonák toborzását az ELN-ben a legfelsőbb szinten bátorítják.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából