Ugrás a cikkhez
Reklám

Robbanás történt szombat délelőtt Abij Ahmed, az áprilisban hivatalba lépett etióp miniszterelnök nagygyűlésén Addisz-Abebában: a miniszterelnök nem sokkal később az állami televízióban azt mondta, néhányan meghaltak, többen megsérültek – az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert.

A detonáció nem sokkal Abij Ahmed beszéde után történt a nagygyűlésen, amelyre olyan sokan érkeztek, hogy arra évek óta nem volt példa a kelet-afrikai országban. A kormányfőt testőrei azonnal kimenekítették. Egy szervező arról beszélt, hogy a tömegben gránát robbant, amelyet a színpadra akart valaki felhajítani. A robbanás után Abij Ahmed a televízióban arról beszélt, hogy a merénylet az etiópiai egység ellenzőinek sikertelen kísérlete volt.

 

#UPDATE Several people killed in blast at new Ethiopian Prime Minister Abiy Ahmed's first rally in the capital Addis Ababa attended by tens of thousands, state media reports https://t.co/AsHGiueFHK pic.twitter.com/AR3bYbGg2Z

— AFP news agency (@AFP) June 23, 2018

 

Áprilisi hivatalba lépése óta Abij Ahmed bejelentette, hogy szabadon engednek több tízezer embert, akit politikai okokból börtönöztek be, megnyitotta az ország állami szektorát a külföldi befektetések előtt, valamint bejelentette, hogy feltétel nélkül elfogadja a békemegállapodást a sokak által Etiópia ősellenségének tekintett Eritreával.

Ez utóbbi bejelentését sokan megütközéssel fogadták, főleg a két ország határvidékén, és a kormánykoalícióban részt vevő Tigraji Népi Felszabadítási Front nevű párt is sérelmezte, hogy a miniszterelnök anélkül jelentette be a béke elfogadását, hogy a koalíciós pártok erről egyeztettek volna.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából