Ugrás a cikkhez
Reklám

A szíriai állami média azt jelentette hétfőn, nem sokkal éjfél után, hogy az Egyesült Államok vezette katonai koalíció egy harci gépe a hadsereg egy katonai állását bombázta Szíria keleti részén, és a légitámadás halálos áldozatokat is követelt. Az amerikai hadsereg azonban cáfolta, hogy légicsapásokat hajtott volna végre a térségben.

A csapást a jelentés szerint az iraki határnál fekvő el-Harra településen hajtották végre, Abu-Kemáltól délnyugatra. A halálos áldozatok és a sebesültek számáról részleteket egyelőre nem tudni.

A Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató katonai szövetség egyik parancsnoka szintén arról beszélt a Reuters hírügynökségnek, hogy „valószínűleg amerikai” drónok iraki fegyveres csoportok és a szíriai hadsereg állásait támadták Abu-Kemál és a nyugatabbra fekvő Tanf között.

„Az amerikai vezetésű koalíció egyik tagja sem hajtott végre légicsapásokat Abu-Kemál térségében” – reagált a közlésre Josh Jacques őrnagy, az Egyesült Államok közel-keleti műveleteit irányító parancsnokság, a CENTCOM egyik szóvivője.

Az amerikai vezetésű koalíció olyan szíriai arab és kurd milíciákat támogat a térségben, amelyek az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcolnak Abu-Kemáltól északkeletre – írja a Reuters.

Bár a szíriai hadsereg, iráni támogatású milíciákkal az oldalán kiverte tavaly Abu-Kemálból az Iszlám Állam erőit, a dzsihadisták azóta is végrehajtottak támadásokat a térségben.

Amerikai csapatok Tanfban is állomásoznak Abu-Kemáltól délnyugatra, az iraki-jordániai-szíriai hármashatár közelében.

Aszad szíriai elnök a múlt héten kijelentette, hogy az Egyesült Államokat megszálló hatalomnak tekinti Szíriában, és országa ezzel kapcsolatban „támogat mindenfajta ellenállási cselekményt, amely terroristák vagy megszálló erők ellen irányul”.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából