Ugrás a cikkhez
Reklám

Az izraeli rendőrség vádemelési javaslattal adja át a Benjamin Netanjahu miniszterelnököt érintő mindkét korrupciós ügyet Avihaj Mandelblit főügyésznek – jelentette kedden a helyi média.




Az egyik, 1000-es számmal jelölt ügyben egymillió sékel (hetvenmillió forint) értékben elfogadott ajándékok miatt nyomoztak a rendőrség fehérgalléros bűnügyekben eljáró szakemberei. A 2000-es számú aktával jelölt másik ügyben pedig a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-kiadójával folytatott esetleges médiabefolyásolási üzleti alku miatt találták megalapozottnak a rendőrök a vádakat: szerintük mindkét ügyben megvesztegetés történt.

Az „1000-es aktában” az Arnon Milchan üzletembertől kapott jelentős ajándékok, az éveken át rendszeres szivar- és pezsgőszállítmányok, ékszerek fejében Netanjahu a rendőrség szerint többek közt egy olyan törvény elfogadtatásán dolgozott még ellenzéki képviselő korában, amely adómentességet adott a tíz évnél régebben külföldön élő izraeli állampolgároknak. Ez a törvény az évtizedek óta Amerikában élő, milliárdos üzletember barátnak sok milliós pénzügyi előnyt jelentett.

A bűnüldözők szerint a kormányfő a hatalomra kerülése után több „ajándékot” kapott, mint korábban, s az „ártatlan, baráti ajándékokat” akkor is rendre megkapta, ha Milchan nem volt Izraelben.

A „2000-es aktában” Netanjahu mellett Noni Mozesszel szemben is vádemelést javasoltak az ügyészségnek. Ebben az ügyben a miniszterelnök hangfelvételeken is rögzített tárgyalásokat folytatott Mozesszel, a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-kiadójával. A miniszterelnök megígérte, hogy csökkenti a rivális Jiszrael Hajom című lap példányszámát, és ezzel anyagi előnyökhöz juttatja Mozeszt, ha az cserébe kedvezőbb színben tünteti fel a lapjában.

Netanjahu este televíziós szónoklatában hangsúlyozta, egész életében Izrael biztonságáért és jövőjéért küzdött. Ártatlanságát hangoztatta, és azt állította, hogy a rendőrség ajánlásainak többségét az ügyészség később elveti. A kormányfő élesen támadta a rendőrséget, szerinte a nyomozókat személyes bosszú vezette, ellenségesen viselkedtek vele, és „aktát készítettek neki”. Bejelentette, hogy nem áll szándékában lemondani, hanem a következő választásig vezeti kormányát.

Az ellenzéki baloldali pártok lemondásra, illetve az eljárások idejére visszavonulásra szólították fel Benjamin Netanjahut, és hasonló nyilatkozatot tett közzé Ehud Barak volt miniszterelnök is.

(MNO)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából