Ugrás a cikkhez
Reklám

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerint nehezen teljesíthető a blokád visszavonásának feltételeként Katarral szemben támasztott követelések némelyike.

Az amerikai diplomácia irányítója vasárnap kiadott közleményében arra szólította fel a Katar ellen blokádot hirdetett arab államokat, hogy “üljenek le együtt” és próbáljanak megoldást találni az öböl menti állam körül kialakult válságra.

Tillerson ugyanakkor úgy vélte, hogy a Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom által megfogalmazott kérések “néhány területen alapot teremtenek a megoldáshoz vezető párbeszédhez”.

Közleményében az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: Washington meggyőződése szerint az Egyesült Államok szövetségesei és partnerei erősödnek azáltal, ha együtt munkálkodnak a mindenki által elfogadott célkitűzések megvalósítása érdekében, és együttesen tesznek meg mindent “a terrorizmus megállításáért és a szélsőségesség leküzdéséért”.

Rex Tillerson “a retorika mérséklésére” is felszólította az érintetteket a feszültség enyhítése érdekében, és jelezte, hogy hogy Washington támogatja Kuvait közvetítő tevékenységét.

A blokádot meghirdető országok tíz napot adtak Katarnak arra, hogy – a szankciók feloldásáért cserében – teljesítse 13 követelésüket. Ezek között szerepel az Al-Dzsazíra televízió bezárása, a katari török katonai támaszpont felszámolása és az Iránnal fennálló kapcsolatok szűkítése. Katari kormány kommunikációs irodájának vezetője pénteken közleményben utasította el a követeléseket és Törökország közölte, hogy a belügyeibe történő beavatkozásnak tekinti a katonai támaszpontra vonatkozó kérést.

Szombaton a katari külügyminiszter az Al-Dzsazíra televíziónak adott interjújában már jelezte, hogy az amerikai és a brit külügyminiszter egyaránt “ésszerű és megvalósítható” követelések megfogalmazására szólította fel a blokádot meghirdető országokat.

A héten Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője arra szólította fel a szankciókat meghozó arab államokat, hogy terjesszék elő konkrétan, melyek azok az okok, amelyek gazdasági és politikai bojkottra sarkallták őket. “Az intézkedések valóban abból az aggodalomból fakadtak-e, hogy Katar a feltételezések szerint támogatja a terrorizmust, vagy az ok az Öböl Menti Együttműködési Tanács tagjai közötti, hosszú ideje tartó ellenségeskedésekben keresendő” – fogalmazta meg az amerikai kormány álláspontját a külügyi szóvivő kedden.

Irán el akarja mélyíteni kapcsolatait Katarrral

Irán el kívánja mélyíteni a kapcsolatait Katarral, és elutasítja a Szaúd-Arábia és szövetségesei által az emírség ellen elrendelt “blokádot” – jelentette ki vasárnap Haszan Róháni iráni elnök a katari emírrel folytatott telefonbeszélgetésén.

“Teherán politikája az, hogy minél jobban fejlessze a kapcsolatait Dohával” – jelentette ki Róháni, aki Tamím bin Hamad ász-Száni sejkkel a ramadán muzulmán böjti hónapot záró íd el-fitr ünnep alkalmával beszélt az iráni elnöki hivatal honlapján olvasható közlemény szerint.

“Teherán a katari nép és kormány oldalán áll. Úgy véljük, hogy a nyomás, a fenyegetés és a szankciók nem jó megoldás a térség államai problémáinak a rendezésére” – jelentette ki az iráni elnök.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom június 5-én szakította meg a diplomáciai kapcsolatait Katarral, amelyet a “térség destabilizálására törekvő szélsőséges szervezetek támogatásával” vádol.

Irán bejelentette, hogy Katar elszigetelése óta tengeri úton naponta mintegy 1100 tonna gyümölcsöt és zöldséget szállít az arab emírségbe.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából