Ugrás a cikkhez
Reklám

Vádat emelt kedden a Scotland Yard a londoni parlament közelében április végén terrorcselekmények gyanújával őrizetbe vett fiatal férfi ellen.

A 27 éves, külföldön született, de brit állampolgárságú Khalid Mohamed Omar Alit a londoni rendőrség kedd esti közleménye szerint terrorcselekmény elkövetésének előkészületével vádolják, és azzal, hogy emberéletek veszélyeztetése, illetve súlyos anyagi kár okozása céljával robbanóanyagokat állított elő és birtokolt.

A robbanószerekkel kapcsolatos vád a Scotland Yard tájékoztatása szerint Ali öt évvel ezelőtti afganisztáni tevékenységével függ össze, de a rendőrségi közlemény nem tér ki részletesen arra, hogy a vádlott pontosan mit csinált 2012-ben Afganisztánban.

Ali, akit április 27-én látványos rendőrségi kommandósakció során vettek őrizetbe a londoni Westminster kerület kormányzati negyedének közepén, szerdán áll a londoni magisztrátusi bíróság elé.

Az áprilisi akciót a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának egyik fegyveres osztaga hajtotta végre, az akkori tájékoztatás szerint előzetes megfigyelési és adatgyűjtési művelet végkifejleteként. Alit a fegyveres rendőri osztag tagjai a kormányzati negyed főutcáján, a Whitehallon – nem messze a miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó, ráccsal elzárt és fegyveresen őrzött Downing Streettől – a földre teperték, majd megbilincselték és egy rendőrautóval elszállították.

Az incidens során sérülés nem történt. Alinál az őrizetbe vétel után több kést találtak.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából