Ugrás a cikkhez
Reklám

Elvette egy férfi egy katona fegyverét a Párizs melletti Orly repülőterén, majd a biztonsági erők tüzet nyitottak, és lelőtték a támadót. A létesítményből evakuálták az utasokat, a különleges rendőri alakulatok a helyszínen vannak.

Lelőttek egy férfit szombat reggel a párizsi Orly repülőtéren, miután elrabolta egy katona fegyverét – közölte a francia belügyminisztérium.

 

Paris Orly airport latest:
- Man shot dead trying to seize gun from soldier
- Security operation under wayhttps://t.co/nm2sXiebyK pic.twitter.com/1PPiR7PXe6

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) March 18, 2017

 

A férfi, miután elvette egy biztonsági műveltben részt vevő katona fegyverét, bemenekült a repülőtér egyik üzletébe. A biztonsági erők lelőtték a férfit – közölte a minisztérium szóvivője.

Senki más nem sérült meg az incidensben. Egyelőre nem tudják, mi volt a támadó indítéka.




A katona, akitől a férfi megszerezte a fegyvert, a Sentinelle művelet részeként tartózkodott az Orlyn. Ennek beindítását a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás után rendelte el a kormányzat – írja a Sky News.

A rendőrség kiürítette a repülőtér egy részét a biztonsági művelet keretében, amelynek okát egyelőre nem közölték, de egy médiajelentések szerint azt vizsgálják, hagyott-e hátra robbanószerkezetet a férfi.

Bombát keresnek a repülőtéren

A köztelevízió helyszíni tudósítója a 10 órai Híradóban a legfrissebb információkra hivatkozva azt közölte: jelenleg a legfontosabb kérdés, hogy a támadó terrorista-e, van-e robbanószerkezet a repülőtéren, avagy vannak-e társai a támadónak.

A repülőtéren és környékén kaotikus a helyzet, de a hatóságok gyorsan intézkedtek, az eseményekkel kapcsolatos tájékoztatás is szinte percrekész – jelentette a tudósító.




Egy rendőrt meglőttek

Meglőttek egy rendőrt Párizstól északra egy útellenőrzés során – közölte szombaton a francia belügyminisztérium. Azt nem tudni egyelőre, hogy egy elszeparált incidensről van-e szó, vagy köze van a repülőtéri lövöldözéshez.

Frissítés: HIhetelten, de már megint egy muszlim a támadó

A párizsi Orly repülőtéren szombat reggel lelőtt férfi szélsőséges muzulmán volt, ismerte a francia hírszerzés és az igazságszolgáltatás – közölte egy meg nem nevezett francia rendőrségi forrás a Reuters hírügynökség szerint. Előtte ő lőtt meg egy rendőrt Párizs egyik északi kerületében egy útellenőrzés során, onnan sikerült elmenekülnie – tette hozzá a nyilatkozó. A férfi a repülőtéren elvette egy katona géppisztolyát, bemenekült egy üzletbe, ahol lelőtték.

Reuters: ugyanaz követte el a két támadást

Az M1 tudósítójának 10.30-as jelentése szerint megérkezett a Párizs-Orly repülőtérre a francia védelmi és belügyminiszter. A helyszínen erős a rendőri jelenét, a helyzet kaotikus, de nincs pánik – mondta.

A köztelevízió tudósítója megerősítette, hogy lehet összefüggés a francia rendőr meglövése és a reptéri támadás között: reggel 7 óra tájban három rendőr igazoltatott egy férfit egy Renault Clióban, aki az ablakon kilőve megsebesített egy rendőrt, majd elmenekült a helyszínről. (A két eset közötti összefüggést megerősítették a francia hatóságok nem sokkal dél előtt.)

A rendőrt a fején érte a lövés, de nem halt meg. A férfi elmenekült.




A gépkocsit egy közeli településen hagyta, benne egy jogosítvánnyal és egy véres pólóval. Egy lopott autóval távozott. Ezt a lopott autót megtalálták a későbbi halálos incidens után a reptér parkolójában.

Rendőrségi forrásokra hivatkozva az AFP közölte: az eset összefüggésben van azzal, hogy egy férfi szombat reggel elvette egy katona fegyverét a párizsi Orly repülőtéren. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy a rendőrt meglövő férfi ugyanaz volt, mint akit az Orlyn lelőttek.

2. frissítés: Katonanőt tepert le a földre a muzulmán, miközben agyonlőtték

A támadó egy katonanő fegyverét akarta elvenni, és akkor lőtte le két másik katona – közölte Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter. Eszerint az eset másképp történt, mint ahogy a hírügynökségek különböző források alapján először beszámoltak róla.

A férfi – akiről közben a hatóságok megállapították, hogy már ismerték, és szélsőséges muzulmán volt – egy három repülőtisztből álló csoport női tagját a földre teperte a repülőtéren, hogy elvegye a géppisztolyát. Ez nem sikerült, mert a katonanő erősen fogta a fegyvert, majd férfi bajtársai lelőtték a támadót – közölte a miniszter.

3. frissítés: Még mindig nem értik, hogy mi lehetett az indíték

A rendőrség egyelőre nem beszélt arról, hogy mi lehetett a támadó indítéka, de a párizsi ügyészség bejelentette, hogy a rendőrség terrorelhárítási részlege veszi át az ügy kinyomozását. A rendőrség megerősítette, hogy a támadást a férfi egyedül követte el. Apját és fivérét előállították, hogy kihallgassák.

A támadót a hatóságok már ismerték, de a párizsi ügyészség azt közölte, hogy a férfi nem szerepel a nemzetbiztonságra nézve veszélyes személyek kormányzati listáján.

Egész nap zárva maradhat az Orly

A repülőtér átvizsgálása után kiszállhatott minden utas abból a 13 repülőgépből, amely leszállt ugyan az Orlyn, de az eset miatt az utasok nem hagyhatták el a gépeket. Az eredetileg az Orlyra érkező járatok közül 15-öt a Charles de Gaulle repülőtérre irányítottak át.

Az Orly igazgatósága közölte: elképzelhető, hogy a repülőtér egész nap zárva marad.

4. frissítés: A rács mögött radikalizálódott a jóravaló francia állampolgár

Bruno Le Roux belügyminiszter arról számolt be, hogy a férfi először Párizs egyik északi kerületében sörétes puskával arcon lőtt egy vele szemben rutinjelleggel közúti ellenőrzést végző rendőrt, majd gyalog elmenekült, és fegyverrel arra kényszerített egy nőt, hogy adja át neki az autóját. A nő autóját később az Orly közelében megtalálták.

Le Roux megerősítette azt a korábban már közölt információt, hogy a támadót a hatóságok már ismerték, a párizsi ügyészség azonban azt közölte, hogy a férfi nem szerepel a nemzetbiztonságra nézve veszélyes személyek kormányzati listáját.

Egy meg nem nevezett francia rendőrségi forrás a Reuters hírügynökség szerint korában azt közölte, hogy a repülőtéren szombat reggel lelőtt férfi szélsőséges muzulmán volt, ismerte a francia hírszerzés és az igazságszolgáltatás.

A Le Figaro szerint az elkövető egy 1978-as születésű francia állampolgár, akit korábban drogkereskedelem miatt börtönbüntetésre ítéltek. A lap azt írta, hogy a férfi a rácsok mögött radikalizálódott. Miután szabadult, megfigyelték a hatóságok, később azonban leállították a követését.

Hollande kíméletlen fellépésről hazudozott

Francois Hollande francia államfő közleményben dicsérte a katonák és a rendőrség bátorságát és határozottságát az incidensben. Az elnök megerősítette, hogy az állam kíméletlenül fellép a terrorizmussal szemben, és megvédi az állampolgárok biztonságát és az ország területét.

Kijelentette, hogy hasznosnak bizonyult a Sentinelle nevű hadművelet beindítása, amelynek keretében a Franciaországot érő terrortámadások után a rendőrségen felül mintegy 7500 katona járőrözik rendszeresen szerte az országban az utcákon.

A három repülőtiszt is a Sentinelle keretében járőrözött a repülőtéren.

5. frissítés: Allahért akart meghalni

„Azért vagyok itt, hogy Allahért meghaljak" – ezek voltak az utolsó szavai annak a francia férfinek, aki a párizsi Orly repülőtéren szombat reggel egy járőrszolgálatot végző katonanőre támadt, majd két másik katona lelőtte. Ezt esti sajtóértekezletén Francois Molins francia főügyész hozta nyilvánosságra.

A 39 éves Ziyed Ben Belgacem, akit korábban már több rablásért elítéltek, azt is kiáltotta, hogy "halottak is lesznek" – tette hozzá a főügyész. Közölte, hogy a támadó apján és fivérén kívül egy unokatestvérét is előállították, hogy kihallgassák.

Így szerinte teljesen indokolt, hogy a rendőrség terrorelhárítási részlege vette át a nyomozást.

Ez azt jelenti, hogy mégis az első, később cáfolt gyanú lehet igaz, miszerint a férfi terrortámadásra készült.

(Híradó - MTI - HVG nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából