Ugrás a cikkhez
Reklám

Az olasz főváros egyik kórházi álláshirdetésének visszavonását sürgette csütörtökön a római orvoskamara, miután a kórház kizárólag olyan orvosokat keresett, akik lelkiismereti okokból nem tagadják meg abortusz végrehajtását. A felmérések szerint tíz olasz orvosból hét abortuszellenes.




A San Camillo kórház álláshirdetése kimondottan olyan orvosokhoz szólt, akik nem ellenzik az abortuszt. A kórháznak ilyen nőgyógyászokra van szüksége, miután az állományban szinte kivétel nélkül megtagadják az abortuszt lelkiismereti okokra hivatkozva.

A római orvoskamara az országos orvosszövetség fellépését szorgalmazta, hangsúlyozva, hogy az abortusz lelkiismereti okok miatti megtagadása minden orvos törvényes joga.

A kórházat működtető Luca Zingaretti, Lazio tartományi elnöke válaszában kijelentette, hogy nincs szándékában háborút indítani, csupán "ő is jogokat kíván biztosítani". Hozzátette, hogy az állásból nincsenek kizárva az abortuszt megtagadó orvosok, de a kórházban abortuszt végrehajtó orvosokra van szükség, és a felajánlott szerződés is erre kötelezi a jelentkezőket. Fabrizio D’Alba kórházigazgató megjegyezte, hogy "az abortuszhoz való jogot is biztosítani kell", ehhez kerestek orvosokat.

Olaszországban a terhességmegszakítás 1978 óta törvényes, azelőtt bűncselekménynek számított. Az abortuszok száma 1982-ben volt a legmagasabb, több mint 234 ezer, de 2014-re ez a szám százezer alá csökkent.

A felmérések szerint tíz olasz orvosból hét abortuszellenes, a Vatikán-közeli Rómában pedig tíz közül nyolc.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából