Ugrás a cikkhez
Reklám

Nem nyugszanak a kedélyek Firenzében, ahol két napja kigyulladt a bevándorlók egyik illegális tábora, és meghalt egy szomáliai férfi. A főként afrikai menedékkérők, illetve az őket támogató bevándorlóbarát civilek azóta többször tüntettek, méltó szálláshelyet követeltek. A rohamrendőröket is bevetették ellenük.

A firenzei prefektúra előtt gyűlt össze mintegy 50 szomáliai illegális bevándorló. Be akartak jutni az épületbe. Egy ideig csak kiabáltak és lökdösték a rendőröket, majd megpróbáltak áttörni rajtuk.

Ezt azonban a rohamrendőrök már nem nézték tétlenül, pajzsaikkal és gumibottal gyorsan rendet tettek. A szomáliaiak amiatt tüntetnek már harmadik napja, mert csütörtökön tűz ütött ki abban az elhagyott bútorgyárban, ahol már évek óta laknak. Úgy tudni, az a tűz terjedt szét, amelyet ők gyújtottak, hogy melegedjenek. A tűzben egyik társuk életét vesztette.

Már aznap ülősztrájkot tartottak, és azóta is több helyen követelték, hogy az olasz kormány adjon nekik megfelelő szálláshelyet. A prefektúra kapujára kitűztek egy kézzel festett molinót is, azzal a szöveggel, hogy “nem vendégek vagyunk itt, rendes otthont követelünk”.

„Azt akarjuk, hogy a kormányzó hallgasson meg minket, elegünk van már a menhelyekből, igazi otthont, igazi életet akarunk” – mondta egyikük az újságíróknak.

Az afrikaiakat minden megmozdulásra, ahogy erre is, elkísérték a Mozgalom az otthonért elnevezésű nálunk ún. civil szervezet tagjai. Az első transzparenseket ők adták a szomáliaiak kezébe is. A dédelgetőszervezet szerint az állam felelős a migráns haláláért, mert három éve képtelen tisztességes szállást adni nekik, emiatt kényszerülnek a bevándorlók üresen álló épületekben élni.

Csakhogy Olaszország már nem bírja az áradatot. A tűzeset napján, csütörtökön újabb 800 bevándorlót mentettek ki az olasz parti őrök a Földközi-tengerből. Líbiában szálltak gumicsónakokba, és az embercsempészek lelkiismeretfurdalás nélkül kiküldték őket a nyílt vízre.

Tavaly 180 ezren, zömmel fekete-afrikaiak tették meg ugyanezt az utat Észak-Afrika és Olaszország között. Az olasz kormány tehetetlen a folyamatosan érkezőkkel szemben. Az egyébként is költségvetési gondokkal és vergődő bankrendszerrel küzdő ország egyre nehezebben tudja finanszírozni az illegális bevándorlók ellátását.

(Híradó nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából