Ugrás a cikkhez
Reklám

Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkos azt állítja, hogy tovább radikalizálódott a börtönében alkalmazott "elszigetelése" miatt.

Tavaly beperelte a norvég kormányt, azt állítván, hogy magánzárkában tartása, gyakori átkutatása és megbilincselése sérti az emberi jogait.

“Az elszigetelésem kárt okozott nekem… és még erősebb radikalizálódás lett a következménye” – jelentette ki csütörtökön, egy meghallgatáson. Úgy érzi magát, mintha egy buborékban lenne - mondta -, és a személyes kapcsolatok hiányára panaszkodott annak ellenére, hogy engedélyezték neki családtagok, barátok látogatását, noha ezzel a jogával csak egyszer élt: tavaly az édesanyját fogadta, mielőtt az meghalt volna.

Breivik panaszának fő oka az, hogy nem tarthat fenn kapcsolatot eszmetársaival, és a levelezését is cenzúrázzák. Ulrik Fredrik Malt elmekórtani professzor szerint a tömeggyilkos csak taktikázik, és azt akarja elérni, hogy elismerjék a "szenvedését", és ezzel az indokkal engedélyezzék a kapcsolattartását a szimpatizánsaival.

A Skienben folyó bírósági eljárásban január 18-ig tart, és várhatóan februárban hoznak ítéletet.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából