Ugrás a cikkhez
Reklám

Húsz magyar rendőr indult el hétfő reggel Szerbiába a szerb-bolgár határ védelmére. Az országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség budapesti központjában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a külső schengeni határokat meg kell védeni, az ezzel kapcsolatos intézkedéseket és erőforrásokat pedig össze kell hangolni.

Papp Károly hozzátette: Magyarország 2015 óta több országnak is nyújtott rendőri támogatást a határőrizetben, ezek közé tartozik Szerbia, Szlovénia, Macedónia, Bulgária és Görögország.

“Ma már természetessé vált, hogy a közép-európai és a balkáni országok egymást segítik a balkáni útvonal ellenőrzésében” – mondta a rendőr altábornagy, jelezve, hogy Magyarországon is folytatódik a nemzetközi együttműködés, például a személyszállító vonatok ellenőrzését magyar, német és osztrák rendőrök közösen végzik.

Magyarország külső schengeni határain – januártól október 23-ig – 18 028 illegális határátlépőt fogtak el. A bevándorlók 97 százaléka a jelenlegi magyar-szerb határon érkezett, ugyanekkora részük a Görögországban vagy Bulgáriában lépett be az Európai Unió területére.

“A fentiek alapján érzékelhető, hogy a migrációs nyomás továbbra is folyamatos” – fogalmazott az országos rendőrfőkapitány.

Hozzátette, hogy a hétvégén 393 migráns kísérelt meg illegálisan bejutni Magyarországra. Eddig 227 büntetőeljárást indítottak embercsempészet miatt és jelenleg nyolc embercsempész bűnszervezet ellen folyik nyomozás.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából