Ugrás a cikkhez
Reklám

A lengyel parlament alsóháza pénteken határozatban utasította el a "menekültek" uniós tagországok közötti kötelező szétosztásának rendszerét is tartalmazó uniós tervezetet.

Az elutasító határozat szerint a terv összeférhetetlen az Európai Unióban alkalmazott egyik elvvel, a szubszidiaritással, amelynek lényege, hogy a döntéseknek a lehető legalacsonyabb szinten kell megszületniük (nemzeti vagy akár helyi szinten).

A 460 tagú lengyel alsóház 431 képviselője hagyta jóvá a határozatot. A PAP lengyel hírügynökség tudósítása szerint senki sem szavazott nemmel, és csak egy képviselő tartózkodott.

Izabela Kloc, a határozatot előterjesztő – európai uniós ügyekkel foglalkozó – szejmbizottság elnöke szerint a tervezett uniós szabályozás nem veszi figyelembe, hogy a tagországok milyen mértékben vesznek részt a migránsválság megoldását célzó műveletekben, továbbá külső határaik hosszát, illetve befogadó- és integrációs képességüket sem.

Kloc hozzátette: pénzbírságként is felfogható az Európai Bizottság által javasolt, úgynevezett “szolidaritási hozzájárulás”, amely akkor vonatkozna egy tagállamra, ha ideiglenesen megtagadná a részvételt a "menekültek" automatikus elosztásában.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából