Ugrás a cikkhez
Reklám

Sorra nyílnak a Magyarországtól keletre lévő országok szavazóhelyiségei a kötelező betelepítésről rendezett népszavazáson, ezeken a külképviseleteken helyi idő szerint reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat.

Az amerikai kontinensen már szombaton szavaztak, az első Amerikán kívüli szavazóhelyiség Új-Zélandon nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 7 órakor, majd folyamatosan nyíltak az ázsiai, majd a kelet- és észak-európai, közel-keleti szavazóhelyiségek is.

A magyarországi szavazókörök szavazóhelyiségek nyitása előtt két órával már kinyitott a követség Azerbajdzsánban (Baku), Grúziában (Tbiliszi) és az Egyesült Arab Emirátusokban (Abu Dzabi). Ezen a három külképviseleten 73 választót várnak. Fél 5-kor nyit a teheráni szavazóhelyiség (10 szavazó).

Egy órával a magyarországi szavazóhelyiségek nyitása előtt nyílik a külképviselet Oroszországban Moszkvában és Szentpéterváron, Finnországban (Helsinki), Lettországban (Riga), Litvániában (Vilnius), Fehéroroszországban (Minszk), Ukrajnában (Kijev, Ungvár, Beregszász), Romániában (Bukarest, Kolozsvár, Csíkszereda) és Moldovában (Kisinyov). A 13 külképviseleten 1965-en kívánnak szavazni.

A Balkánon ezzel egy időben nyit Bulgária (Szófia), Görögország (Athén), a Közel-Keleten pedig Törökország (Isztambul, Ankara), Libanon (Bejrút), Irak (Erbil), Jordánia (Ammán), Izrael (Tel-Aviv), Szaúd-Arábia (Rijád), Katar (Doha) és Kuvait (Kuvaitváros), Afrikában pedig Kenya (Nairobi). A 12 külképviseleten 313 szavazót várnak.

A külképviseleteken (Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain) azok adhatják le voksukat, akik szeptember 24-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleteken szombaton és vasárnap 11 231-en szavazhatnak (2014-ben az országgyűlési választáson 28 ezren, az európai parlamenti választáson 7 500-an szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben).

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet munkatársai a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai, a küvi vezetője azonban a Külgazdasági és Külügyminisztériumból érkezik. A külképviseleteken nem számolják össze a szavazatokat, hanem az urnákat legkésőbb csütörtökig Magyarországra szállítják a Nemzeti Választási Irodához, és itt számlálják meg a voksokat.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából