Ugrás a cikkhez
Reklám

A szófiai parlament pénteken jóváhagyta azt a törvényt, amelynek értelmében tilos az arcot eltakaró fátyol viselése nyilvános helyen. Franciaország és Belgium után Bulgária a harmadik európai ország, amely ilyen jogszabályt fogadott el.

A zömében ortodox vallásúak lakta balkáni országban terjedőben van a szalafista (radikális iszlám) irányzat az ott élő muzulmánok körében, és ezzel függ össze a törvény elfogadása is. A nacionalista Hazafias Front által beterjesztett jogszabály értelmében nyilvános helyen tilos a félig vagy teljesen átlátszó fátyol viselése, kivéve, ha egészségügyi vagy foglalkozásbeli okok indokolják. A mecseteket mentesítették a tilalom hatálya alól.

A rendelkezés megsértőit 200 leva (egy leva 158 forint) pénzbüntetéssel sújtják – minden további törvénysértés esetén 1500 levát kell fizetniük –, és ideiglenesen megvonják tőlük a szociális juttatásokat is. A fátyolt viselő köztisztviselőket még nagyobb pénzbüntetéssel sújtják.

Bulgáriának, amely egykor része volt az Oszmán Birodalomnak, több évszázados hagyományokkal büszkélkedő muzulmán közössége van. A lakosság mintegy 13 százaléka muzulmán hitű, ők jórészt törökök vagy cigányok.

Az arcot eltakaró kendőt (nikábot) sohasem viselték a helyi muzulmán közösség tagjai, ez csak mintegy három éve szokás a közép-bulgáriai Pazardzsik cigány negyedében, amely székhelye az önhatalmúlag kikiáltott imámnak, Ahmed Muszának, akit a radikális iszlám terjesztéséért elítéltek. A fátyol viselése más településekre is átterjedt.

Idén áprilisban Pazardzsik városa elébe ment a mostani törvénynek, és megtiltotta az egész testet elfedő fátyol viselését, és eddig nyolc nőt büntettek meg. Négy másik város is hasonló szabályozást vezetett be.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából