Ugrás a cikkhez
Reklám

A Földközi-tengeren keresztül érkező menekültcsónakokkal az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet harcosai is eljuthatnak Európába - figyelmeztetett szerdán Fájez esz-Szarrádzs, az ENSZ támogatta líbiai egységkormány vezetője.

A Corriere della Sera című olasz napilapnak nyilatkozó politikus rámutatott: “az IÁ egy roppant veszélyes szervezet”. “Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a terroristák a partjaitok felé tartó csónakokon húzzák meg magukat. Erre a problémára közösen kell megoldást találnunk (…) Az IÁ mindannyiunkra egyszerre jelent fenyegetést” – tette hozzá.



Egy spanyol helikopter fedélzetén visznek rossz irányba egy tengerből kimentett illegálist Líbia partjainál (MTI/EPA Fotó)

Szarrádzs emellett elmondta: Tripoliban székelő kormánya az Egyesült Államoktól segítséget kért, hogy elkerülhessék a líbiai civil lakosság és katonák további véráldozatát. “Sebészi pontosságú” és területileg korlátozott légicsapásokról van szó, amelyeket Washington egyeztet Tripolival.

A viszonylag kevés hatalommal bíró líbiai egységkormány vezetője leszögezte: nincs szükség külföldi csapatokra az észak-afrikai országban. A kormányerők már eddig is nagy sikereket értek el, és több száz kilométernyit nyomultak előre a dzsihadisták ellen – tette hozzá.

Titkos "tanácsadók"

Az amerikai, francia, brit és olasz kormányok támogatják az ENSZ égisze alatt felállított, mára a teljes szétesés szélére sodródott egységkormányt, és folyamatosan azt hangoztatják, hogy kizárólag a kabinet kérésére nyújthatnak katonai segítséget. Ezzel egyidejűleg azonban Párizs, London és Washington hónapok óta a legnagyobb titokban állomásoztat kisebb katonai egységeket – a különleges erők vagy a titkosszolgálatok tagjait – “tanácsadókként” az észak-afrikai országban.

Idén már 100 ezren

Az idén a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint eddig több mint 100 ezer migráns kelt át a tengeren Olaszországba Észak-Afrikából a líbiai politikai káoszt kihasználva.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

- Milánó sátortábort verne a Svájcba be nem engedett Afrika szemetének - minden ezer lakos után 25 "menekültet" szállásolna el az olasz belügyér

- Több mint negyedmillió "új európai" érkezett idén

- Lassan 100 ezerre nő az idén Fekete-Afrikából Olaszországba "mentett" megszállók száma





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából