Ugrás a cikkhez
Reklám

A demokrata párti elnökjelöltségi versenyben második helyre került Bernie Sanders hívei húzzák ugyan az orrukat, de a riválisra, Hillary Clintonra szavaznak majd - írja pénteken a The Washington Post, a Pew közvélemény-kutató intézet felmérésére hivatkozva.

A Pew intézet pénteken nyilvánosságra hozott felmérése szerint Bernie Sanders vermonti szenátor - Hillary Clinton volt pártbeli vetélytársa - támogatóinak 85 százaléka Clintonra szavaz majd a novemberi elnökválasztáson, s a megkérdezetteknek csupán a 9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy átszavaz majd Donald Trumpra, a republikánusok várható elnökjelöltjére. A The Washington Post kommentárja szerint ez azt jelzi, hogy a vártnál sokkal gyorsabban csatlakoznak Sanders hívei Clinton táborához.

A felmérés ugyanakkor azt is mutatja, hogy a vermonti szenátor hívei ugyan a volt külügyminiszter mögé állnak, ám teszik ezt jobb híján: vagyis nem elégedettek a várható elnökjelölttel, de mindenképpen meg akarják akadályozni Trump esetleges győzelmét. A megkérdezett Sanders-támogatóknak csak 47 százaléka tartja úgy, hogy Clinton tisztességesebb, mint Trump, és 16 százalékuk gondolja azt, hogy Trump becsületesebb Clintonnál. Eléggé borúsan nyilatkoztak a közvélemény-kutatásban résztvevők arról, hogy vajon Clinton képes-e változásokat hozni a washingtoni politikában: csak alig 18 százalékuk gondolja, hogy egy Clinton-elnökségnek köszönhetően javul a helyzet Washingtonban, 70 százalékuknak a meggyőződése pedig az, hogy "nem sok változik majd".

Trump támogatóinak többsége, 52 százaléka viszont éppen arról van meggyőződve, hogy a republikánusok várható elnökjelöltje igazi változásokat hozhat az amerikai politikában.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából