Ugrás a cikkhez
Reklám

Kínában már nem hisznek a cenzúra mindenható erejében. Az ilyen szempontból nehezen kontrollálható online felületeken sokan nagyobb hatással tudnak lenni a közbeszédre, ha a netes fórumokat a propagandát támogató hozzászólásokkal árasztják el. Rengeteggel.

A Harvard egyetem szakértői szerint a kínai kormányzat által működtetett kommenthadsereg évente 488 millió hozzászólással igyekszik támogatni a kommunista rendszer működését. A hozzászólások zöméről úgy tűnik, hogy teljesen átlagos emberek írták. Még csak a kormányt sem támogatják benne, sőt a kormányellenes kommentekkel sem mindig szállnak vitába.

A kutatást vezető Gary King szerint ugyanis a kormánykritikus kommente(lő)k támadásánál sokkal hatékonyabb módszer, ha gyakorlatilag “láthatatlanná” teszik őket: a fizetett hozzászólásokkal valamilyen kevésbé fajsúlyos, teljesen más irányba terelik a beszélgetéseket. Ha elég sok a más témájú komment, a párbeszéd abba az irányba indul el, a kritikus témák pedig egész egyszerűen elsüllyednek a kommenttengerben.

A BBC felidézi: a fizetett állami hozzászólások szerzői az “50 centesek társaságának” is nevezik, a hivatalos források által (természetesen) meg nem erősített pletykák szerint ugyanis fél amerikai dollárnak megfelelő összeget, nagyjából 140 forintot kaphatnak minden egyes hozzászólásért.

(HVG - BBC nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából