Ugrás a cikkhez
Reklám

A francia kórházak országszerte akár 300 eurós csekket is hajlandóak fizetni a várandós anyáknak, hogy hagyják abba a dohányzást – mindezt egy kísérlet keretein belül végeznék, hogy kiderítsék: a pénzügyi segítség mennyiben motiválja a dohányzós kismamákat káros szenvedélyük elhagyásában.

Köztudott, hogy a várandósság alatti dohányzás növelheti a vetélés, a koraszülés és a születési rendellenességek kialakulásának esélyét, továbbá a méhlepény működését is negatívan befolyásolja - írja a France24.com.

A jól ismert és egyértelmű kockázatok ellenére a francia egészségügyi minisztérium felmérése szerint a francia (?) nők 17,8 százaléka cigarettázik a "terhesség" alatt: ezzel az aránnyal pedig a franciák vezetik a várandósság ideje alatt történő dohányzás európai listáját.

Ennek visszaszorítása érdekében a párizsi kórházak szövetsége egy kísérletet indított március 25-én, amiben azt vizsgálják, hogy az anyagi juttatások mennyiben képesek motiválni a dohányzó kismamákat káros szenvedélyeik elhagyásában.

Összesen 17 kórház vállalta Franciaország-szerte, hogy csatlakozik a 36 hónapon át tartó akcióhoz. Ennek lényege, hogy a dohányzó kismamák rendszeresen találkoznak egy addiktológiai szakemberrel, aki segítséget nyújt nekik a leszokásban, és rendszeresen szűri őket. Mind egyes alkalom után 20 eurót érő csekket kapnak, amit számtalan üzletben beválthatnak. Összesen 300 eurónyi csekket gyűjthetnek így a kismamák.

Nem ez az első alkalom, hogy pénzzel motiválnák a dohányzó kismamákat. Tavaly glasgow-i kutatók a British Journal of Medicine-ben publikálták hasonló kísérletük eredményeit. Akkor azt tapasztalták, hogy a programban résztvevő 612 nő 22,5 százaléka hagyta abba dohányzást a pénzügyi motiváció hatására.

(HVG nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából