Ugrás a cikkhez
Reklám

Nagy-Britannia júniusban szavaz arról, maradjanak vagy menjenek a britek az EU-ból, Finnországban pedig a lakosság egy része az eurozónát méregeti. 53 ezer távozást sürgető aláírás már összegyűlt, a kezdeményezés már a parlament előtt van. Hogy mennyire lehet reális a Fixit, arról a közmédia finnországi tudósítója beszélt az M1-en.

Akik a finn válság miatt aggódnak, azt mondják, minden olyan lépés, amely segítheti a gazdaságot, fontos lehet, a legnagyobb gond ugyanakkor nem az euró, hanem, hogy a finn gazdaságnak nincs ütőképes, eladható terméke, a hagyományos orosz felvevőpiac nem működik, a kormány így kényszerpályán van, miközben úgy tűnik, az euró nem váltotta be a reményeket, és mostanra kiderült az is, a finn bankok sokszor igencsak felelőtlenül bántak az emberek pénzével - hangzott el a tudósításban.

A finn pénzügyminiszter szerint a Fixit nem lehet reális alternatíva, Finnországnak maradnia kell, az állampolgárok egy kis csoportja azonban, élén egy parlamenti képviselővel, azt mondja, amikor London a Brexittel foglalkozik, érdemes lehet átvizsgálni a finn álláspontot is. Az 50 ezer aláírás (a választók 1,2 százaléka) egyébként a finn törvények szerint azt is jelenti, hogy a beadvánnyal foglalkoznia kell parlamentnek. Időkorlát nincs, hogy aztán lesz-e valami a kezdeményezésből, az pedig csak politikai akarat kérdése – derült ki a beszámolóból.

(Híradó)

Korábban írtuk: Finnországban az euróövezetből való kilépésről vitázhat a parlament





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából