Ugrás a cikkhez
Reklám

Biden elsőként Haider al-Abádi iraki miniszterelnökkel és Szálim al-Dzsabúri parlamenti elnökkel tárgyalt. Ez utóbbi találkozó előtt az IÁ-val szembeni harcban eddig elért eredményeket "valódi, komoly" sikerként jellemezte. Az iraki kormányfővel szavai szerint a hadműveletek folytatását, az észak-iraki Moszul visszafoglalását célzó terveket vitatták meg, s ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy ez ügyben "zajlik az egyeztetés minden itteni barátunkkal".

Beszélt arról is, hogy az iraki vezetők "nagy erőkkel dolgoznak" egy új kormány összeállításán.

Az iraki parlament kedden szavazta meg a kabinet részleges átalakításáról szóló javaslatot, amely véget vethet a közel-keleti országot sújtó belpolitikai válságnak. Megfigyelők ennek a szavazásnak a sikerétől várták, Bagdad végre érdemben tudjon foglalkozni az alacsony olajárak okozta pénzügyi válsággal, és újult erővel folytathassa az Iszlám Állam elleni háborút. A kormányfő csütörtökig nyújthatta be további javaslatait új kabinettagok kinevezésére.

A washingtoni Fehér Ház nem tette közzé a 2011 óta először Irakba érkezett amerikai alelnök bagdadi programját, de annyit elárult, hogy Abádin kormányfőn kívül más iraki vezetőkkel is találkozni fog, hogy hangsúlyozza a nemzeti egység megteremtésének fontosságát, s áttekintse velük az IÁ elleni hadjárat folytatásának kérdéseit.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint Biden csütörtökön Erbílbe, az autonóm iraki Kurdisztán fővárosába is ellátogatott, hogy Washington támogatásáról biztosítsa a kurd kormányt.

A Pentagon múlt héten jelentette be, hogy 415 millió dollár (több mint 110 milliárd forint) támogatást nyújt a kurd fegyveres erőknek, amelyek jelentős szerepet játszanak az Iszlám Állam észak-iraki területekről való kiszorításában.

Erbíl ugyanakkor vitában áll a bagdadi kormánnyal az olajbevételek megosztása, valamint az autonóm régió határainak, ezen belül az olajváros Kirkuk hovatartozása ügyében.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából