Angela Merkel német kancellár "a történelem jó oldalán áll" a migrációs válság ügyében - mondta a németországi látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök vasárnap Hannoverben.

A németországi kancellár és az amerikai elnök megbeszélése után közösen tartott sajtótájékoztatón Barack Obama kiemelte, hogy Angela Merkel "bátran" lép fel a migrációs válság kezeléséért, ami talán annak tulajdonítható, hogy "egykor falak mögé zárva élt". Mindketten azt hazudták, hogy mély aggodalommal tölti el őket a fegyvernyugvás törékenysége, az erőszak fellángolása Szíriában.

Angela Merkel a szíriai biztonsági övezet ügyéről előző nap Törökországban tett nyilatkozatával kapcsolatban azt mondta, nem kívülről, külső erők által védett "klasszikus védett övezetre" gondolt, hanem olyan térségről, amelynek biztonságát a genfi békefolyamat révén maguk a konfliktus résztvevői garantálják.

Obama és Merkel újra tárgyalóasztalhoz ülnek majd hétfőn, de akkor Francois Hollande francia, Matteo Renzi olasz és David Cameron brit miniszterelnök is csatlakozik hozzájuk, a megbeszélés fő témája a líbiai partokról induló migránsáradat megfékezése lesz, melyet haditengerészeti járőrhajókkal terveznek kontrollálni.

(MTI  - VS nyomán)