Ugrás a cikkhez
Reklám

Irakból induló tömeges menekültáradatra kell számítani, ha az ENSZ nem kapja meg sürgősen az iraki humanitárius válság kezelésére kért adományokat - jelentette ki John Ging, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) műveleti igazgatója szerdán Genfben. (Talán az országot ide juttató Amerika ajtaján kellene kopogni... - a szerk.)

Az Irakból nemrég visszatért Ging hangsúlyozta, amikor már az alapvető humanitárius szükségletek sincsenek meg egy országban, jelentős népességmozgásra lehet számítani.

Emlékeztetett, hogy ugyanezt történt Szíriában is, mielőtt a lakosság nagy számban megkezdte a kivándorlást az öt éve háború sújtotta közel-keleti országból.

A műveleti igazgató elmondta, Bagdad és a kurdisztáni Erbíl hatóságai is nyomatékosították, hogy sürgősen humanitárius segélyekre van szükségük, különben az eddiginél jóval komolyabb kivándorlásra számíthatnak. Ging megjegyezte, hogy az Európába érkező menedékkérőknek a 16 százaléka iraki. Hozzátette, az iraki hatóságok figyelmeztették, ez az arány nagyon gyorsan és ütemesen nőhet.

Irakban mintegy 10 millió ember szorul humanitárius segélyekre az ENSZ szerint. A világszervezet 2016-ban 770 millió eurót (241 milliárd forintot) kért nemzetközi donoroktól a rászorulók megsegítésére. Eddig a kért adományok 15 százalékát kapta meg.

Ging hangsúlyozta, tanulni kell Szíria példájából, hogy Irakban ne történjen meg ugyanaz a tömeges kivándorlás.

Eközben Jan Egeland, a szíriai humanitárius segélyek eljuttatását koordináló ENSZ-munkacsoport vezetője szintén Genfben közölte, a szíriai "rezsim" engedélyezte a világszervezet segélykonvojainak bejutását további ostromgyűrűbe zárt településekre, ugyanakkor akadályozza az eljutást a Damaszkusz környékén lévő, ellenzéki csoportok irányította Darajába és Dúmába.

Egeland közölte, az év eleje óta 384 ezer ostromgyűrűben rekedt embert értek el a segélyek, a munkacsoport április végéig 1,1 millió ember megsegítését tűzte ki céljául.

Az iraki határ közelében fekvő Deir-ez-Zórról szólva, amelyet az Iszlám Állam zárt körbe, Egeland azt mondta, hogy napokon belül légi úton juttatnak el segélyeket a város lakóinak.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából