Ugrás a cikkhez
Reklám

Az iszlám világban terjedő erőszaknak a gyökereit nem ott, hanem a Nyugaton kell keresni - véli Ali Hamenei ajatolláh, az Iráni Iszlám Köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetője a nyugati fiataloknak címzett, a hivatalos honlapján vasárnap közzétett nyílt levelében.

Az ajatolláh szerint az erőszak gyökerei azért a Nyugaton keresendők, mert a nyugati politikai kultúra évek óta terjeszti az "agressziót és az erkölcsi lazaságot" az iszlám világában.

A november 13-i párizsi vérengzésekre utalva felhívja a fiatalok figyelmét arra, hogy habár a terrorizmus problémája mindenkit érint, az az "instabilitás és feszültség", amelyet a közelmúlt eseményeikor tapasztaltak, más, mint amelyet az emberek Irakban, Jemenben, Szíriában és Afganisztánban élnek át. Az iszlám világban ugyanis a "terror és a brutalitás" sokkal nagyobb területeket hajtott uralma alá, sokkal több áldozatot szedett, és az erőszak jóval tovább fog folytatódni. Ráadásul ezt az erőszakot bizonyos nagyhatalmak különböző módszerekkel támogatták - teszi hozzá az iráni legfelsőbb vezető.

Az Egyesült Államokat azzal vádolja meg Ali Hamenei, hogy hozzájárult az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat létrejöttéhez, és figyelmeztet annak veszélyére, hogy kettős mércét alkalmazva "jókra" és "rosszakra" válasszuk szét a terroristákat. "Az emberiesség értékeinél és az etikánál semmilyen ország érdekei nem lehetnek előrébb valóak" - írja.

Az ajatolláh szerint az Iszlám Állam nem jelenhetett volna meg egy olyan "humánus vallási iskola keretein belül, mint az iszlám", amely szerint "egy ember megölése olyan, mintha az egész emberiséget ölnék meg".

Az iráni legfelsőbb vezető felszólította a nyugati fiatalokat: gondolkodjanak el azon, hogy Európában született és ebben a környezetben felnőtt emberek miért csatlakoznak a terrorista szervezetekhez.

Figyelmeztetett arra, hogy "az iszlámellenesség szítása Európában és Amerikában nem a megoldáshoz, hanem a társadalmi szakadékok szélesedéséhez és a kölcsönös bántalmazáshoz vezet".

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából