Ugrás a cikkhez
Reklám

Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint a hadsereg kénytelen egyes területeket feladni, hogy fontosabb helyeken harcolhasson a lázadók ellen, a háború kiterjedtsége miatt a haderő emberhiánnyal küzd.

Aszad vasárnap a televízió által közvetített beszédében – Törökországra és Szaúd-Arábiára utalva – megjegyezte, hogy a megbuktatásáért harcoló csoportok támogatást kaptak az "őket szponzoráló államoktól".

"Bizonyos körülmények között néha kénytelenek voltunk feladni területeket, hogy erőinket olyan területekre vezényeljük, amelyeket meg akarunk tartani" – mondta Aszad, hangsúlyozta, hogy a háború megoldását tekintve nincsenek kompromisszumok. Olyan politikai megoldás, amely nem számol a terrorizmus elleni harccal, nem jöhet számításba – hangsúlyozta. A szíriai rendszer terroristának tekint minden ellenzékit, közöttük a dzsihadistákat is.



Bassár el-Aszad szíriai elnök és felesége, Aszma el-Aszad

"Nem omlunk össze. Állhatatosak vagyunk, és győzni fogunk" – jelentette ki Aszad. "A vereség nem szerepel a szíriai hadsereg szótárában." Beszédében az elnök indokolni igyekezett, hogy a hadsereg miért adott fel egyes területeket. "A hadsereg képességei jók… Minden elérhető, de jelenleg hiány van emberi erőforrásban" – mondta az elnök.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki szervezet szombati tájékoztatása szerint több mint 70 ezren utasították el a kötelező katonai behívót Szíriában.

Aszad március óta jelentős veszteségeket szenvedett el: a déli határtérségben jelentős területeket kényszerült feladni a Déli Fronttal szemben, míg az északkeleti Idlíb tartományt az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front foglalta el. Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet pedig májusban foglalta és a közép-szíriai Palmürát (arab nevén Tadmurt).

A szíriai kormány szombaton általános amnesztiát hirdetett a visszatérő dezertőrök számára. Több ezer katona dezertált a hadseregből, többen külföldre menekültek, mások átálltak a lázadók oldalára. Aszad korábban hasonló amnesztiát hirdetett a bűnözők számára is, de politikai foglyok ezrei feltehetően továbbra is a rácsok mögött vannak. Aszad beszédében közölte: Irán katonai szaktanácsadással segíti Szíriát, és csak a libanoni Hezbollah fegyveresei harcolnak a szíriai hadsereg oldalán.

Az OSDH szerint a békés tüntetésekkel kezdődött, majd polgárháborúba torkollott szíriai konfliktusnak 2011. március közepe óta több mint 230 ezer halottja van, közöttük több mint 11 500 gyerek.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából