Ugrás a cikkhez
Reklám

Lengyelország népszavazást fog tartani az euró bevezetéséről, megőrzi szuverenitását Brüsszellel szemben, és ellenáll a lengyel gazdaság számára hátrányos uniós zöld politikának - jelezte a jövő hónapban hivatalba lépő új államfő külpolitikai tanácsadója, Krzysztof Szczerski.

"A döntés, hogy milyen pénzt használunk, a nemzet döntése kell hogy legyen" - jelentette ki Krzysztof Szczerski a Reuters hírügynökségnek adott interjúban. Az ügyben szerinte közvetlen szavazást kell tartani. "Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy nem lesz értelme az euró bevezetéséről elméleti vitát folytatni Andrzej Duda elnök hivatali ideje alatt" - mondta.

Lengyelország uniós csatlakozásakor elkötelezte magát az euró bevezetése mellett egy meg nem határozott időpontban. Népszavazást a kérdésben jogilag nem kötelező tartania. Közvéleménykutatások szerint a lengyelek túlnyomó többsége elutasítaná az euró bevezetését, ha azt most szavazásra bocsátanák.

Krzysztof Szczerski a Reuters hírügynökségnek adott interjúban kifejtette, hogy Brüsszel az egyre szorosabb integrációra való törekvés helyett jobban tenné, ha döntési jogköröket utalna vissza a tagországokhoz. "Itt az ideje, hogy visszatérjen a józan ész Európába" - fogalmazott.

A legerősebb ellentétek a szén-dioxid-kibocsátási kvóta terén feszülnek az üvegház-hatású gázok kibocsátásának csökkentésére törekvő Brüsszel és áramigényének túlnyomó részét barnaszénnel fedező Lengyelország között. Andrzej Duda elnök adminisztrációja "elődjeinél jóval határozottabb álláspontot fog képviselni" a lengyel gazdaság számára hátrányos brüsszeli intézkedések megakadályozásában - közölte az elnöki tanácsadó.

Andrzej Duda, a Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje nyerte meg a májusban tartott lengyel köztársasági elnöki választást. A közvélemény-kutatások szerint az októberi parlamenti választásokon is a jelenleg ellenzékben lévő jobboldali PiS kerülhet kormányra.

Az európai integrációt hagyományosan támogató Lengyelország, az Európai Uniós támogatások egyik legnagyobb haszonélvezője, a jobboldali párt előretörésével az utóbbi időben egyre inkább euroszkeptikus álláspontot vesz fel.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából