Ugrás a cikkhez
Reklám

Az ukrán parlament törvényjavaslatot fogadott el csütörtökön, amelyben a "Nagy Honvédő Háború" kifejezést az 1939-1945. közötti második világháborúra cseréli le, és ezentúl két napon, május 8-án és 9-én is megemlékeznek a Németország fölött aratott győzelemről. Az előterjesztés elfogadását a 450 fős törvényhozás 261 tagja támogatta.

Eszerint május 8-át - amelyet korábban Ukrajnában nem ünnepeltek - az emlékezés és a megbékélés napjává emelték, május 9-e pedig megmaradt a győzelem napjának.

Volodimir Vjatrovics, a Nemzeti Emlékezés Ukrajnai Intézetének vezetője a szavazás előtt az előterjesztést ismertetve hangsúlyozta, hogy az emléknapot "meg kell szabadítani a szovjet kliséktől". Szavai szerint ezért az indítvány javasolja, hogy a "Nagy Honvédő Háború" helyett a "második világháború" elnevezést használják a jövőben.

A "Nagy Honvédő Háború" hivatalos elnevezés a volt szovjet térségben használatos az 1941-1945-ös időszakra. Ezzel azt emelik ki, hogy "a szovjet köztársaságok polgárai hazájukként védték az egész Szovjetuniót".

Európa csaknem minden országában május 8-án emlékeznek meg a második világháború befejeződésének napjáról. A volt szovjet térségben, így Oroszországban és Ukrajnában viszont május 9-én ünneplik a győzelem napját. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot Berlinben 1945. május 8-án írták alá, és közép-európai idő szerint aznap 23:01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában viszont már május 9-e volt.

Egy másik, szintén csütörtökön megszavazott törvényben az ukrán parlament betiltotta a kommunista és nemzetiszocialista propagandát, illetve az önkényuralmi jelképek használatát. Az indítványt 254 képviselő szavazta meg, az elfogadásához legalább 226 szavazatra volt szükség.

271 szavazattal hagyta jóvá a parlament azt a törvényjavaslatot, amely egyebek között az Ukrán Felkelő Hadsereget (UPA) is beemelte az Ukrajna függetlenségért küzdő huszadik századi szervezetek közé. Sztepan Bandera az Ukrán Nacionalisták Szervezetének vezetője (OUN) és a szervezet fegyveres szárnya, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalapítója volt. Az UPA a második világháborúban harcolt a németek és a szovjetek ellen is. Alapítójáról nevezik az UPA mai tisztelőit banderistáknak. A mai orosz propagandában a banderista jelző szinonimája a szélsőjobboldalinak, a neonácinak.

Az előterjesztést Roman Suhevics UPA-parancsnok fia, Jurij-Bohdan Suhevics készítette. Ebben az Ukrajna függetlenségéért 1917 októberétől 1991 augusztusáig küzdő szervezetek között az ukrán függetlenségi harcos státust kap az Ukrán Nacionalisták Szervezete-Ukrán Felkelő Hadsereg (OUN-UPA), az 1917-1920. között létező Ukrán Népköztársaság és a Nyugat-ukrajnai Népköztársaság, a Helsinki Csoport, valamint a különböző emigráns ukrán kormányok.

A törvényhozás 261 szavazattal elfogadta azt a kormányzati előterjesztést is csütörtökön, amely megnyitja a hozzáférést a nyilvánosság számára az 1917-1991. közötti szovjet kommunista önkényuralmi rendszer elnyomó szerveinek archívumaihoz. A különböző, "ellenforradalmi" tevékenységekkel foglalkozó rendkívüli bizottságok archívumai mellett hozzáférhetővé válnak az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság (Ukrán SZSZK) legfelsőbb bíróságának és legfelsőbb semmítőszékének aktái is.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából