Ugrás a cikkhez
Reklám

Levélben fordult a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez (FIFA) amerikai szenátorok egy csoportja, arra kérve a szervezetet, hogy Moszkvának az ukrán válságban játszott szerepe és "Ukrajna területi egységének folyamatos megsértése miatt" vegye el Oroszországtól a 2018-as labdarúgó világbajnokság rendezési jogát.

A szerdán ismertetett levélben az amerikai törvényhozás felsőházának 13 tagja, köztük John McCain és Ron Johnson republikánus szenátorok, valamint a demokrata párti Richard Durbin a FIFA elnökének azt írta, hogy egy oroszországi labdarúgó világbajnokság "nem kívánt támogatást" jelentene Vlagyimir Putyin elnök "rezsimjének".

A politikusok azt javasolták Sepp Blatter elnöknek, hogy a FIFA tartson rendkívüli kongresszust, és bocsássa szavazásra a kérdést.

Levelükben a szenátorok rámutattak arra, hogy több mint 40 ország léptetett érvénybe szankciókat Oroszországgal szemben, beleértve a 2014-es torna részvevőinek csaknem felét. A 2018-as labdarúgó világbajnokság azonban gazdasági megkönnyebbülést jelentene Moszkva számára - vélekedtek.

"Csaknem egy teljes év telt el azóta, hogy országjelzés nélküli orosz katonák és az Oroszország által támogatott szakadárok hozzáláttak Ukrajna feldarabolásához" - emlékeztettek. Hozzátették, hogy levelüket abban a reményben küldték el kedden, hogy véget érjen az ukrán válság, és 2018-ban sikeres világbajnokságot lehessen rendezni.

A FIFA szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek írt levelében megjegyezte: "A történelem bizonyította, hogy a sportesemények bojkottálása vagy épp az elszigetelés politikája nem a leghatékonyabb módja a problémák rendezésének". Delia Fischer szerint a világbajnokság rendezése katalizátora lehet az emberek és a kormányok közötti építő párbeszédnek, és segíthet haladást elérni. A FIFA hiszi, hogy változásokat tud elérni a világban, de a futball nem lehet megoldás valamennyi problémára, különösen nem a világpolitikai jellegűekre - fogalmazott.

Vádat emeltek egy amerikai demokrata szenátor ellen

Korrupció miatt vádat emelt szerdán az amerikai igazságügyi minisztérium Robert Menendez New Jersey-i szenátor, a külügyi bizottság rangidős demokrata tagja ellen.

A 61 éves Menendezt egy floridai szemészorvossal, Salomon Melgennel való állítólagos összejátszása miatt 14 pontban vádolták meg, köztük összeesküvéssel, hét rendbeli vesztegetéssel és hamis nyilatkozattétellel. Az igazságügyi tárca szerint a szenátor ajándékokat fogadott el a szintén megvádolt Melgentől annak fejében, hogy a hivatalát felhasználva az orvos pénzügyi és személyes érdekeinek kedvező lépéseket tegyen.

A kubai származású politikus, aki hét év óta az első hivatalban lévő szenátor, aki ellen vádat emeltek, tagadja, hogy törvényt sértett volna. A hatóságok a Medicare kormányzati egészségügyi ellátási rendszer keretében nyújtott szolgáltatásainak túlszámlázása miatt már több mint két éve vizsgálatot folytattak Melgen ellen, aki Demokrata Párt anyagi támogatói közé tartozik. Az orvos 2012-ben nagyobb költségtérítést kapott, mint bármelyik pályatársa az országban.

Menendez az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb spanyolajkú politikusainak egyike, a szenátus külügyi bizottságának volt elnöke. A szenátor, akit 2012-ben másodszor választottak meg az amerikai kongresszus felsőházába, korábban 13 éven át szövetségi képviselő volt.

A politikus a szenátus külügyi bizottságának meghatározó tagjaként többször is bírálta az Obama-kormánynak az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalásait, valamint az amerikai-kubai kapcsolatok normalizálására való törekvését.

Menendez korábban elismerte, hogy több alkalommal is átrepült Melgen magángépén a Dominikai Köztársaságba, és ezekért nem mindig fizetett rendesen. A politikus 2013-ban 58 500 dollárt "térített vissza" az orvosnak két 2010-ben megtett repülőútért. A szenátor tavaly elismerte, hogy a kampányalapjából 250 ezer dollárt fizetett egy ügyvédi irodának, amely képviselte őt az igazságügyi minisztérium és a szenátus etikai bizottságának vizsgálatának ügyében, amelyet a Melgenhez fűződő kapcsolati miatt indítottak ellene.

Robert Menendez azt is elismerte, hogy tett olyan lépéseket, amelyek szolgálhatták Melgen érdekeit. Például kapcsolatba lépett szövetségi egészségügyi intézményekkel, hogy a számlázási gyakorlatukról és irányelveikről tájékozódjon. A szenátor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Melgennel évtizedek óta barátok, együtt ülik meg az ünnepeket, és hogy nem tett semmi olyat, ami törvénybe ütközött volna.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából