Ugrás a cikkhez
Reklám

A vallási érzelmek megsértése miatt váltottak le egy szibériai színházigazgatót. Borisz Mezdrics, a Novoszibirszki Opera- és Balettszínház direktora a Tannhäuser című Wagner-opera egy formabontó előadásával sértette meg az ortodox keresztények vallási érzéseit. Vasárnap ezrek tüntettek a 1,5 millió lakosú városban az opera ellen, amely szerintük sértő a keresztényekre nézve, és a dekadens Nyugat értékeit tükrözi.

Richard Wagner legvitatottabb művének eredeti változatában a hős, Tannhäuser önként vállalja a fogságot Vénusz istennőnél, mielőtt a pápánál keresne megváltást szexuális kicsapongásaira. A szibériai színházban bemutatott verzió napjainkba helyezi a cselekményt, és Tannhäuser egy rendező, aki filmet forgat a főhős, Jézus Krisztus erotikus kalandjairól a szerelem istennőjének barlangjában. A tavaly decemberben bemutatott botránydarab körül azután izzottak fel a kedélyek, hogy helyi egyházi vezetők a vallási szimbólumok "nem rendeltetésszerű felhasználásával" vádolták meg a teátrumot.

Az egyházi vezetők biztatására az ügyészség büntetőfeljelentést is tett az igazgató és a rendező, Tyimofej Kuljabin ellen a vallásos érzelmek megsértése címén, de az alkotókat végül - március 10-én hozott határozatában - felmentette a bíróság "bűncselekmény hiányára" hivatkozva. A viták közepette több vezető orosz kulturális személyiség is védelmébe vette a színházat, köztük Jevgenyij Mironov színész, Vlagyimir Putyin elnök protezsáltja, aki az egyik legtehetségesebb fiatal orosz rendezőnek nevezte Kuljabint, és úgy foglalt állást, hogy a színházi produkciók körüli vitákat nem a törvényszéken kellene eldönteni.

A menesztett direktort Vlagyimir Kehman, a szentpétervári Mihajlovszkij Színház igazgatója váltja, aki egyelőre mindkét tisztséget betölti. Mezdrics 2001-től 2008-ig, majd 2011-től vezette a novoszibirszki operaházat.

(MTI)

Kapcsolódó:

- Tarnóczy Szabolcs: A próféta Wagner varázsa - Bevezető: Az emberiség megváltásszomja

- "Német"országban már a Tannhäuser is a "holokausztról" szól





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából