Ugrás a cikkhez
Reklám

Kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba Romániával szemben az Európai Bizottság (EB), amennyiben a Kisebbségi Jogvédő Intézetnek (KJI) sikerül alátámasztani, hogy az 1989-es romániai visszaállamosításkor a magyar kisebbség viszonyában rendszerszintű jogsértés történt - mondta az intézet munkatársa szombaton az M1-en.

Köröm Ágoston hozzátette: a rendszerszintűség megállapítása kapcsán az EB arra kérte a jogvédő intézetet, hogy elemezze a romániai kárpótlásokkal és a visszaállamosítással kapcsolatos jogsértéseket.

Emlékeztetett: az Európai Parlament petíciós bizottsága nemrég befogadta a KJI januárban benyújtott petícióját, amely a romániai visszaállamosítással és a magyar kisebbséget hátrányosan érintő "szlovákiai" földkárpótlással foglalkozik.Nem vak az uniós Iustitia, csak beköti a szemét, ha politikailag valami kényes

Az intézet azt kérte a petíciós bizottságtól, küldjenek tényfeltáró bizottságot Romániába, amelynek munkája nyomán felkérhetnék az uniós szerveket, hogy tegyenek a jogsértések orvosolásáért.

Az ügyvéd szerint a szlovák kárpótlási törvény az állampolgárságon és lakhelyen alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg több ezer magyarral szemben.

Az EB minden kétséget kizáróan kijelentette, hogy a szlovák kárpótlási törvény uniós jogot sért, de politikai okok miatt egyelőre nem kívánja hivatalból az Európai Bíróság elő vinni a kérdést - fűzte hozzá Köröm Ágoston.

(MTI nyomán)

Eddig sem voltak nagy rajongók az oláhok:

- Titkosított beadványban "magyarázzák" a románok Dabis Attila kitiltását

- Dabis Attila: a román mélyállam kitiltása jogszerűtlen, Székelyföld autonómiája viszont teljesen alkotmányos

- Kitiltották Romániából a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottját - indoklás nélkül

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából