Ugrás a cikkhez
Reklám

A román hatóságok pénteken nem engedték belépni "Romániába" Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját.

A kitiltásról szóló hírt Izsák Balázs, az SZNT elnöke tette közzé közösségi oldalán. Dabis Attila a székely szabadság napja alkalmából szombaton tartandó megemlékezésre és felvonulásra igyekezett Marosvásárhelyre, amikor a magyar-román gúnyhatáron a román határrendészek feltartóztatták.

Kitiltásáról egy angol nyelvű végzést adtak át neki, mely indoklást nem tartalmaz.

Az érintettet az MTI-nek megerősítette az információt. Hozzátette: pénteken a kora-délutáni órákban az Ártánd-Bors határátkelőhelyen próbált belépni "Romániába".

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja a döntést, mint közleményükben írják, Babis nemcsak a Székely Szabadság Napjának megszervezésében vállalt aktív szerepet, de részt vett a civil szervezetek által az Európai Tanács részére végzett, és nemrégiben sikerre vitt, árnyékjelentést tevő munkában is.

A párt úgy véli, hogy a romániai magyar kisebbséget ért sorozatos és súlyos jogsértések feltárását tartalmazó árnyékjelentések elkészítésében vállalt szerepe közrejátszhatott Dabis kitiltásában – olvasható a Transindex.ro portálon.

(MTI - Transindex nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából