Ugrás a cikkhez
Reklám

Ungvárra látogatott ma az ukrán oktatási miniszter asszony a hatalmas negatív visszhangot keltő új, kisebbségellenes ukrán oktatási törvény megvitatása ügyében. Lilia Grinevics magyar iskolák igazgatóival, oktatási szakemberekkel és politikai vezetőkkel is találkozott. A kijevi parlament által szeptemberben elfogadott jogszabály értelmében ötödik osztálytól minden nemzetiségi iskolának, így a magyaroknak is át kellene térnie az államnyelven, vagyis az ukránul történő oktatásra.

Az ungvári szlovák tannyelvű középiskolát kereste fel az ukrán oktatási miniszter, ahol a gyerekek és tanárok mellett a szülőkkel is beszélgetett az új ukrán oktatási törvényről. Szerinte a kétnyelvű oktatásban részt vevőknek nincs oka aggodalomra.

Lilia Grinevics ukrán oktatási miniszter elmondta: a különböző nemzetiségek számára más és más, vagyis személyre szabott tantervet fogunk készíteni az ukrán nyelv minél mélyebb elsajátítása érdekében, ez az iskola jó példa arra, hogy a tantárgyakat lehet egyszerre ukránul és szlovákul is tanulni – fogalmazott az oktatási miniszter. Leszögezte, hogy a parlament által szeptemberben elfogadott új oktatási törvényt nem lehet megváltoztatni, de a végrehajtás módja szerinte még kedvező is lehet a nemzetiségi iskolák számára.



Az ukrán oktatási miniszter asszony (b) kárpátaljai látogatása

A kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek szerint azonban a magyar iskolák ukránosításával alapvető emberi szabadságjogok, az anyanyelven történő tanulás joga sérül.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke szerint ne a miniszter döntse el a szülő helyett, hogy melyik tárgyat milyen nyelven fog tanulni, a szülőknek adják meg a lehetőséget, hogy gyermeke sorsáról, mint az oktatási rendszer egyik legfontosabb résztvevőjéről maga döntsön.

Az oktatási miniszter a nyilvánosság kizárásával, zárt ülésen tárgyalt magyar oktatási szakemberekkel és politikai vezetőkkel is – de nem tudta meggyőzni őket.

Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke elmondta: először csak néhány tantárgyból vezetik be az ukrán nyelven való oktatást, még megmarad továbbra is az anyanyelven történő oktatás lehetősége egy bizonyos ideig. Mint fogalmazott, ő ezt úgy hívja, hogy lassú kivégzés, vagy lassú halál.

Az "ukrán" miniszterelnök a kijevi parlament plenáris ülésén úgy fogalmazott, hogy ez az ország Ukrajna, az anyanyelve pedig az ukrán, amelyet Ukrajna minden állampolgárának tiszteletben kell tartania. Az új oktatási törvény Magyarország mellett Románia és Lengyelország heves bírálatát is kiváltotta.

(Híradó nyomán)

Korábban írtuk: Ukrajna nem enged Semjén zsarolásának - játszotta ki a magyar kártyát a zsidó kormányfő





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából